Aegnalt leiti väidetavalt hävinud Jeruusalemma ring

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävinuks peetud Jeruusalemma kiviring Aegnal.
Hävinuks peetud Jeruusalemma kiviring Aegnal. Foto: Hugo Udusaar

Tallinna lahes asuvalt Aegna saarelt leiti üles kividest laotud Jeruusalemma ring, mis arvati olevat juba hävinud.

Kahel Aegna saare püsielanikul õnnestus 1930ndatest pärit andmete alusel leida üles kividest laotud ring, mida saarerahvas omal ajal kutsus Jeruusalemma linnaks, kirjutab Aegna saare koduleht.

Kiviring leiti endisest kesk-komandopunktist 90 meetrit lõuna pool asuval metsastunud alal ning selle kivid olid umbes 15 kuni 30 cm samblakihi ja rohukamara alla.

Kamara maha koorimisel tuli päevavalgele ühtsete ridadena ning ligi 35 cm vahedega laotud kivilabürindi ringide kaarjad osad. Kiviringi leidjate kinnitusel on ligi 70 protsenti sellest säilinud, kuigi varasemad allikad väitsid, et osa sellest lõhuti esimese maailmasõja ajal elektrijaama ehitamise käigus.

«See on küll hea uudis,» ütles tuntud koduloo uurija Robert Nerman Postimees.ee'le. Tema sõnul pärineb info Aegnal asuvast kiviringist esimese Eesti Vabariigi päevilt, kui seal teenistuses olnud Peeter Mei leidis Eerikneeme idaosast sambla ja murukamara alt kividest laotud labürindi. Nermani sõnul on tal olemas foto, kus Mei seisab kiviringi juures.

Koduloolase sõnul oli kiviringi asukoht tema jaoks üllatus. «Ma arvasin, et see asub lähemal,» lisas ta.

Nermani sõnul kadus ring nõukogude ajal, kui see oli piiritsoonis. «Võib-olla keegi kattis ta ära, võib-olla lehed langesid peale. Ja kui ta oli kõrvalisemas kohas, siis puud kasvasid sinna ümbrusse ja siis ei pruukinud seda nähagi olla,» ütles Nerman.«Poole sajandi jooksul, mil see piirkond oli meie inimestele suletud, võis nii mõndagi juhtuda,» lisas ta.

1930. aastatel fikseeris Peeter Mei kaksteist kiviringi, kus oli 2- kuni 12-kilosed kivid ning neid võis olla kuni tuhat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles