Avandi meenutab lemmikõpetajat: ega ta sai aru, et Märdist matemaatikut ei tule

Copy
Märt Avandi loeb raamatukogus muinasjuttu
Märt Avandi loeb raamatukogus muinasjuttu Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ilmselt ei ole Eestis inimest, kes oma elu jooksul mõne õpetaja käe alt läbi pole käinud. Tänase õpetajate päeva puhul meenutavad näitleja Märt Avandi, Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere ja haridusminister Mailis Reps neid õpetajad, kes on neile olnud eeskujuks kogu elu.

Lemmikõpetaja on inimeseks olemise etalon

Märt Avandi matemaatika õpetaja Reet Voorel Rapla Ühisgümnaasiumist oli musterõpetaja. «Tal oli selline karisma ja aura, et iga viimane kui kaak taltsus tema tunnis. Matemaatika ei olnud minu meelisaine, aga tema tund oli ikkagi.. Ta tuli klassi alati hästi vaikselt ja seal võis enne olla suur lärm ja kisa. Kui õpetaja Voorel aga klassi astus ja ütles tere hommikust, siis terve klass jäi tasa. Selliseid inimesi on üks sajast. Lihtsalt erakordne karisma,» kirjeldas ta.

Matemaatikaõpetaja meenub Avandile vahel ka nüüd 20 aastat hiljem, kuid mitte seepärast, et näitleja matemaatikat armastanud oleks.

«Ta on ikka olnud eeskuju ja just inimeeskuju. Mitte nii palju matemaatikaõpetajana, aga inimesena,» sõnas Avandi ja lisas, et heatahtlik õpetaja sai suurepäraselt aru, kes on matemaatikas andekam ja kes ei ole, aga ta ei surunud seda peale.

«Ta sai aru, et sellest Märdist ei tule matemaatikut. Pärast mingi kontrolltöö hindamist ütles ta, et näed esimeses ülesandes pakkusid geniaalse lahenduse ja teises ülesandes tegid nii rumala vea, et ma ei tea.. Ta alati oskas serveerida seda nii, et sul jäi hea tunne. Ta austas kõigis nende parimaid külgi. Inimeseks olemise etalon oli ta küll,» sõnas ta.

Entusiastid jäävad meelde

Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomerel on kõige eredamalt meeles kolm õpetajat Kohila Keskkoolist. Kõik nad olid reaalainete õpetajad, oma ala entusiastid ja Soomere hinnangul suurepärased pedagoogid ja võrratud inimesed. 

«Füüsikaõpetaja Endel Mälgi kasutas õpikut nii vähe kui võimalik, seletades meie maailma kulgemist kujundavad seadused lahti lihtsate näidete abil, mida illustreerisid klassikalised katsed ja vürtsitas heatahtlik huumor,» kirjeldas Soomere.

Matemaatikaõpetaja Aino Halliku puhul hindas ta aga oskust end tundides kehtestada suisa imelisel ja intelligentsel moel. Lisaks oma aine tundmisele ja säravalt seletusoskusele oli õpetaja puhul Soomere hinnangul tähelepanuväärne see, et ta nautis seda, kui mõni õpilane tabas ülesannetes nüansse, mille peale ta ise polnud tulnud.

«Keemiaõpetaja Milvi Laanmets oli oma aine suur meister ja samas kui vanem ja targem õde, kelle käest julges mistahes asjas nõu küsida. Ta oskas keerukates olukordades alati leida lahenduse, mis sageli ulatus raamidest kaugele välja, kuid sobis kõigile asjaosalistele,» kiitis Soomere.

Inspiratsiooni allikas

Haridus-ja teadusminister Mailis Repsil on oma kooliaja õpetajatest samuti head mälestused. 

«Esimene, kes kohe lapsepõlvest meelde tuleb on emakeele õpetaja Liivaste. Ta oli selline piisavalt range ja edutas meid kõiki hästi palju lugema ja kirjutama. Ta viis meid ka erinevatele võistlusele Tartusse,» meenutas Reps ja lisas, et õpetaja kodus köögilaua taga sai ikka mitu mitu võistlustööd kirjutatud. 

Just tänu emakeele õpetajale käis praegune minister kooliajal erinevatel konkursitel.

«Ta on tõeline inspiratsiooni allikas, kuid kahjuks tänaseks on ta meie seast lahkunud,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles