Erik Tohvri: see on vaid ühesuunaline tee (14)

Erik Tohvri
, kirjanik
Copy
Greta Thunberg kliimastreigil Iowas, USAs.
Greta Thunberg kliimastreigil Iowas, USAs. Foto: Daniel Acker/Reuters/Scanpix

Rootsi teismelise koolitüdruku kirglikud üleskutsed maailma tagasipööramiseks elusäästlikule rajale on head ja õiged, aga paraku utoopilised.

Vallandunud protsessi saab küll mõnevõrra pidurdada, paratamatuid muutusi aeglustada, aga mitte enamat – džinn on pudelist välja lastud ja teda sinna tagasi ajada pole võimalik.

Meid on lihtsalt liiga palju saanud ja tekib järjest juurde. Üha rohkem on tehnoloogiat, milleta me ei oska enam läbi saada. Räägime küll puhtast energiast ja oleme sõnades valmis fossiilsete kütuste tarbimist lõpetama, et CO2 hulka õhus vähendada, aga samas unustame, et sisuliselt kogu transport liigub just ja ainult fossiilsetel kütustel. Elektriveduritega rongide osa on tühine.

Räägime hirmuvärinal kliima soojenemisest, kardame igijää sulamist ja vee tõusu ookeanides, aga oleme unustanud termodünaamika seaduse, et mis tahes energia muutub lõpuks soojuseks – ka see «roheline energia», mida saame päikesepatareidest või tuulejaamadest. Tuumaelektrijaamad on omaette teema vähemalt senikaua, kuni leitakse kiirgavate jäätmete ohutu utiliseerimise moodus.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles