USA ja Baltimaad leppisid kokku koostöös elektrivõrkude küberkaitses

BNS
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas, Leedu energiaminister Zygimantas Vaiciunas, USA energiaminister Rick Perry, Läti energiaminister Ralfs Nemiro.
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas, Leedu energiaminister Zygimantas Vaiciunas, USA energiaminister Rick Perry, Läti energiaminister Ralfs Nemiro. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP/ Scanpix Baltics

USA ja Balti riigid leppisid täna kokku suurendada koostööd Balti energiavõrgu kaitsmises küberrünnakute eest ajal, kui Eesti, Läti ja Leedu on desünkroniseerimas oma elektrivõrke Venemaa võrgust.

USA energiaminister Rick Perry ja tema Leedu, Läti ja Eesti kolleegid nimetasid kokkulepet «Balti riikide jaoks otsustavaks momendiks küberjulgeoleku tugevdamises» strateegilises energiataristus.  

«Me näeme otsustavat rolli, mida USA võib etendada Balti riikide abistamises strateegilise ja tehnilise toetusega,» ütlesid neli ministrit Leedu pealinnas Vilniuses allkirjastatud ühisdeklaratsioonis. 

Leedu teatas, et ootab USA tehnoloogiafirmadelt sellise tarkvara uuendamist, mida kasutatakse energiasüsteemide kontrollimiseks, et hoida ära Vene häkkerite rünnakuid, mis võiksid häirida energiatarneid. 

«Leedu energiasektor on jätkuvalt Venemaa kübersihtmärk ja võrgusüsteemi kontrollitakse pidevalt puudujääkide leidmiseks. Seetõttu tahame kasutada oma energiatootmis- ja jaotussüsteemides USA julgeolekutehnoloogiaid,» lausus kohtumisel osalenud Leedu kõrgeim küberjulgeolekuametnik Edvinas Kerza AFP-le. 

Leedu, Läti ja Eesti liiguvad aastaks 2025 Euroopa elektrivõrguga sünkroniseerimise kursil, et ühendada end lahti Venemaa elektrivõrgust. 
Leedu, Läti ja Eesti liiguvad aastaks 2025 Euroopa elektrivõrguga sünkroniseerimise kursil, et ühendada end lahti Venemaa elektrivõrgust. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP/ Scanpix Baltics

Leedu energiaministri Žygimantas Vaičiūnase sõnul leppisid Balti ministrid Perryga kokku ka nelja riigi koostööplatvormi loomises küberjulgeolekuekspertidele järgmise kuue kuu jooksul. 

Leedu, Läti ja Eesti liiguvad aastaks 2025 Euroopa elektrivõrguga sünkroniseerimise kursil, et ühendada end lahti Venemaa elektrivõrgust. 

Hoolimata Euroopa Liidu ja NATO-ga liitumisest 2004. aastal on Balti riigid Nõukogude Liidu viis aastakümmet kestnud okupatsiooni pärandina endiselt ühendatud Venemaa elektrivõrguga. 

Perry, kes viibib Leedus USA-le ja Kesk- ja Ida-Euroopale keskenduva energiafoorumi asjus, püüdis propageerida Ühendriikide veeldatud maagaasi (LNG) eksporti Euroopasse. 

«Me loodame, et Euroopa kodanikud mõistavad, et me vaatame seda (USA LNG eksporti) suurepärase võimalusena tuua turule rohkem vabadust ja konkurentsi,» lausus Ühendriikide energiaminister Vilniuses. 

Leedu ja Poola on alustanud Ühendriikidest veeldatud maagaasi sissevedu sõltuvuse vähendamiseks Venemaa gaasitarnetest, et suurendada seeläbi oma energiajulgeolekut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles