Tanel Kiik lubab geenivaramu jaoks vajaliku komitee juba sel nädalal kokku panna

Agaate Antson
, reporter
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik.
Sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Möödunud nädalal heitis Tartu Ülikooli senat sotsiaalminister Tanel Kiigele ette, et minister on jätnud täitmata oma kohustuse luua uuringueetika komitee. Komitee puudumine ähvardab aga tõrkeid geenivaramu töös ning ohtu Eesti teaduslikule mainele. Nüüd kinnitas minister, et veel selle nädala jooksul saab komitee loodud.

Kui Tartu Ülikooli kriitiline pöördumine pühapäeval meediaväljaannetes kajastust leidis, oli sotsiaalminister Kiik tõeliselt üllatunud. Temale teadaolevalt oli komitee kokkupanemine juba lõppfaasis ja senine viivitus oli tulenenud juhi ja liikmete leidmise läbirääkimistest. Samuti oli ülikool olnud protsessi käigust teadlik, kuna rektor Toomas Asser oli ministri kinnitusel olnud ka kirjavahetustes. 

«Uuringueetika komitee moodustamise määrus saadeti 9. juulil laiemale ringile, seal hulgas Tartu Ülikoolile kooskõlastamiseks,» selgitas Kiik ja lisas, et 21. augustil saatis rektor Asser ka vastava kooskõlastuskirja.

Ometi tulenes Tartu Ülikooli pahameel sellest, et uuringueetika komitee oleks pidanud juba olema kokku pandud 15. märtsil, mis oli veel enne, kui Tanel Kiik sotsiaalministrina ametisse astus. 

«Uuringueetika komitee oleks pidanud olema loodud juba 15.03.2019, mil jõustus inimgeeniuuringute seaduse muudatus. Protsessi venimine on olnud geenivaramu jaoks väga suur probleem ja mitmete koostööprojektide jätkamine või alustamine on olnud seetõttu takistatud,» selgitas Tartu Ülikooli kommunikatsiooninõunik Mari-Liis Pintson.

Pintson kinnitas, et ülikool oli küll teadlik komitee moodustamist puudutavast määrusest, kuid vaatamata korduvatele järelepärimistele puudus neil info selle kohta, milline on komitee koosseis ja millal alustab komitee reaalset tööd. 

Minister tõdeb nüüd, et hoolimata ministrite vahetumise perioodist ei oleks tohtinud komitee moodustamine soiku jääda.

«Olen nõus, et tulnuks seaduses üleminekuperiood või muu selline lahendus määrata, et vahepeal ei tekiks vaakumit,» sõnas ta ja lisas, et ta oli küll teadlik, et töö komitee moodustamise osas käib, kuid ilmselt ei olnud ta teadlik kõikidest detailidest ning suvine asjaajamise tempo jäi eri osapooltel venima.

Kiik kinnitas nüüd, et juba sel nädalal saab komitee loodud. Sama info oli jõudnud ka ülikooli. 

«Saame tunda vaid heameelt [eile] sotsiaalministeeriumist laekunud info peale, et eetikakomitee koosseis saab lähipäevil kinnitatud,» ütles Tartu Ülikooli kommunikatsiooninõunik Mari-Liis Pintson. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles