Gaily Kuusik: Eesti valikud käibemaksu langetamisel (7)

Copy
Gaily Kuusik
Gaily Kuusik Foto: Erakogu

Millised on Eesti võimalused käibemaksu langetamiseks, kirjutab Deloitte Advisory maksunõustaja Gaily Kuusik.

Eesti suurimate jaekaubandusettevõtete juhtide hinnangul tuleks eestimaistele toidukaupadele kehtestada madalam käibemaks ning ka toiduainete hindu mõjutavad aktsiisid võiksid olla madalamad, kirjutas Postimees hiljuti. Mõtted käibemaksumäära langetamisest tunduvad ahvatlevad, kuid unustada ei saa Eesti piiratust käibemaksureeglite muutmisel.

Euroopa Liidu ühtne käibemaksureeglistik sätestab selgelt ja üheselt, et Euroopa Liidus kehtiv tavapärane käibemaksumäär ei või olla madalam kui 15 protsenti. Praegu kehtib Eestis mõne erandiga 20-protsendiline maksumäär, nii et see on üks võimalus. Näiteks Lätis ja Leedus on standardmäär 21 ning üle lahe Soomes 24 protsenti. Seega, naaberriikide võrdluses oleme kõige madalama maksumääraga riik. Võrreldes muu Euroopaga on Eesti omast madalam maksumäär vaid viies riigis, madalaim neist, 17 protsenti, Luksemburgis.

Võib eeldada, et käibemaksumäära langetamine 20 protsendilt 15-le Eestisse suurt ettevõtlust juurde ei too, kuna lõpptarbijale suunatud tegevust, mis madalama maksumäära järele meelitaks, Eestis siinse napilt üle miljonilise rahvaarvu juures ei ole. Seega saaks meie võimaluseks olla erandite rakendamine või loomine.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles