Andres Oopkaup pühendub staažika riigitöö järel oma perele

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oopkaup
Andres Oopkaup Foto: Liis Treimann

Põllumajandusministeeriumis 17 aastat töötanud põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup paneb aasta lõpus ameti maha, et pühenduda oma perele ja põllumajandusele.

«Ega väga olulist põhjust ei olegi ju vaja. Kõige enne peab ütlema, et olen siin majas töötanud ja sel ametikohal üsna kaua olnud, kokku 1994. aastast,» rääkis Oopkaup. «Olen enda jaoks mõelnud, mismoodi organisatsioon võiks areneda ja mismoodi mina võiksin areneda ja olen leidnud, et organisatsioonile poleks muutus paha ja mina võiksin lahkuda oma ametist, nagu ütlevad sportlased, siis, kui ma olen karjääri tipus.»

Nii võttis Oopkaup enda sõnul otsuse vastu natukene oma elu üle järele mõeldes ja võibolla natukene Eesti Ekspressi artiklitele tuginedes. Nimelt kirjutas Eesti Ekspress riigiametnik Toomas Mattsonist, kes sai infarkti.

«Mina oma elus peale 17-aastast ametnikukarjääri, olles suhteliselt tipus, arvan, et mul ei ole mõistlik seda aega ära oodata,» rääkis Oopkaup. «Otsustasin aja maha võtta.»

Missugused on edasised plaanid? «See ei ole olnud suur saladus, et mul on olnud võimalus tegeleda hobi korras põllumajandusega. Ma arvan, et saan esimese hooga sellele tegevusele ja oma perele rohkem tähelepanu pöörata,» seletas Oopkaup.

Ta lisas, et kui on seni olnud aktiivne inimene ühiskonna küsimuste arutamises, siis päris eemale ta siiski ilmselt ei tõmbu, vaid üritab lihtsalt koormust vähendada ja olla pikemas perspektiivis eluvõimelisem.

Oopkaup ütles, et ta väga olulisel määral ei mõtle selle üle, kas ja kui raske saab tema järglasel olema.

«Selles mõttes ma väga ei tahaks selle teema üle arutleda,» sõnas ta. «Pigem olen seda meelt, et see töö kindlasti kergete killast ei ole. Kes iganes selle vastu võtab, peab olema üsna tugev isiksus, stabiilne ja suure töövõimega.»

«Minu kaastöötajad on öelnud, et mul pole luukeresid kapis ja see annab mulle võimaluse hea enestundega sellest ametist lahkuda ja annab teistpidi hea enesetunde, et kes iganes on minu ametikohal jätkaja, siis tema jaoks ei ole ma jätnud ühtegi olulist probleemvaldkonda,» seletas Oopkaup. Viimane tööpäev on tal 31. detsembril.

Põllumajandusministeeriumi andmetel töötab Oopkaup põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantslerina 15. septembrist 2004. aastast. Ta juhib põllumajandusturu korraldamise osakonna ning kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna tööd.

Oopkaup lõpetas 1991. aastal Eesti Põllumajanduse Akadeemia mehhaniseerimise erialal, täiendas teadmisi Eesti Kõrgemas Kommertskoolis, Prantsusmaal Sorbonne Ülikoolis, USAs San Francisco Ülikoolis ja Kanadas Dalhousie Ülikoolis. Ta on töötanud Harjumaal, samuti USA-s, Inglismaal ja Soomes ettevõtluses.

Põllumajandusministeeriumis osakonnajuhatajana asus Oopkaup tööle 4. oktoobril 1994. aastal. Ta täitis välissuhete asekantsleri ülesandeid alates 2000. aasta 18. jaanuarist ning 2000. aasta 3. aprillil nimetati ta toidu ja kaubanduse asekantsleri kohusetäitjaks. Toidu ja kaubanduse asekantsleriks edutati Oopkaup 25. jaanuaril 2002. aastal ning alates 15. septembrist 2004. aastal nimetati ta põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsleriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles