Kristina Herodes: sooneutraalsus on vägivald (64)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Kristina Herodes. 
Kristina Herodes. Foto: Jelena Rudi

Riskin olla vanamoodne ja poliitiliselt ebakorrektne, aga nii see on: sooneutraalsus on ajuvaba konstruktsioon, mis sündinud eluvõõra inimese kõigile meeldida püüdmisest pehmeks keenud peas.

Käes on kummaline aeg, kus keegi ei tõtta lollusi kummutama. Keegi ei taha sattuda lärmak-hambuliste veebikahurite rünnaku objektiks. Ja kuna keegi midagi ei ütle, saavad süvalollused levida, kuni inimesed harjuvad ja usuvad, et need ongi okei.

Kust see mõte mind painama tõusis? Mood on valdkond, kus kristalliseeruvad hoiakud, seal näeb nii tulevikuennustusi kui hoiatusi. Sel nädalal toimub Tallinn Fashion Week, kuhu võiks jõuda igaüks, keda inimeste peas toimuv huvitab. Mitte kunagi varem pole noorte moetalentide lemmikteema olnud sooneutraalsus. Aga nüüd on! Lausa väidavad, et tulevikus kaob naise ja mehe konstruktsioon, on vaid inimene, kel on riietuse puhul ühesugused võimalused ja vabadused. Esmapilgul kõlab õilsalt, aga kas see ikka on nii?

Vastandlikkus pole viga. See on väärtus, millest sünnivad energia, armastus ja tasakaal.

Liialdame pisut, saab asi kohe klaariks. Kui neutraalsus on hea, peaks hea olema ka neutraalne kliima. Ei saa ülistada ilusat ilma, nii et halb ilm ei haavuks. Ideaal oleks igavene leigus? Vastandlike maitsete vürtsika, soolase, hapu ja magusa asemel maitseneutraalsus? Jõelgi ei peaks olema voolusuunda, sest vastuvool on halvustav, võib kedagi solvata. Parem olgu igal pool poliitiliselt korrektne seisev vesi.

Sooneutraalses maailmas võidab süsteem, inimesed seevastu – nii naised kui mehed, mõlemad kaotavad.

Kasvasin üles puude otsas ronides ja luurekat mängides, juuksed sassis ja põlved marraskil. Ma oleks võinud olla üks-poistest-tüüpi tüdruk, sooneutraalne. Kutid võtsid mind kui võrdset, aga nad suhtusid minusse alati nagu plikasse. See ei tähendanud alavääristamist või allahindlust, lihtsalt objektiivsust.

Eitada naiste naiseks olemist ja meeste meheks olemist on kõige vägivaldsem mõte, mida viimasel ajal kuulnud olen. Selline ülivõrdes inimvaenulikkus ei tulene vabadusest, pigem viitab totalitarismisile. Olgem valvsad tuleviku osas, et meile näilise võrdsuse varjus hävingut kõvakettale ei keevitataks. Sooneutraalses maailmas võidab süsteem, inimesed seevastu – nii naised kui mehed, mõlemad kaotavad.

Kommentaarid (64)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles