Stanfordi ülikooli Eesti ja Balti õpingute kuraator Liisi Esse: Eesti tavaliseks lääneriigiks saamise kogemus on eripärane

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Stanfordi ülikooli Eesti raamatukoguhoidja-arhivaar Liisi Esse.
Stanfordi ülikooli Eesti raamatukoguhoidja-arhivaar Liisi Esse. Foto: Neeme Raud

Selle eest, et USAs Stanfordi ülikoolis, ühes maailma tippkõrgkoolis, kogutakse nii innukalt Eesti kohta materjale ning et ülikooli pearaamatukogu juurde loodi 2010. aastal Eesti ja Balti õpingute kuraatori ametikoht, tuleb tänulik olla Olga Kisler-Ritsole ja tema sihtasutusele, mis tegi Stanfordile sihtannetuse. 

Kisler-Ritso asutas Eestis ka Okupatsioonide muuseumi, mis nüüd on Vabamu. 

Liisi Esse kandideeris Stanfordi kuraatori kohale Eestis korraldatud avatud konkursil ning on nüüd seitse aastat Põhja-Kalifornias töötanud. 

«Ma tegelen Eesti, Läti, Leedu, natuke kõrvalt ka Soome kogude haldamisega,» ütles ta KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin» antud intervjuus. «Me ostame kokku uut materjali, mis just nüüd ja praegu Baltikumi kohta või Balti riikides välja antakse, aga teeme koostööd ka paljude teiste raamatukogude ja välis-balti organisatsioonide ja kogukondadega, et vanemat kirjandust meie kogudesse kaasata.»

Eesti ja Balti õpingud on Stanfordi jaoks Esse hinnangul olulised kahe nurga alt. 

Esimene puudutab kõike seda, mis juhtus Balti regioonis enne 1991. aastat. Nende teemadega, kuidas Balti ajalugu sobitub ülejäänud ida-Euroopa konteksti, tegeletakse väga palju, veel on väga palju vastuseta küsimusi ja Balti riigid on väga hea ja heade kogudega näide. 

«Aga teine pool puudutab 1991. aastast edasi toimunut. Ehk siis seda, kuidas Eesti ja Läti ning Leedu on suutnud pärast Nõukogude okupatsiooni või Nõukogude iket ennast taas-kehtestada kui tavalised, normaalsed lääne demokraatlikud riigid,» kõneles Esse.

«See kogemus on väga eripärane ülejäänud ida-Euroopa regiooniga võrreldes ja see on teema, mida üha rohkem ja rohkem teadlasi üle kogu maailma tahab uurida. Nad tahavad aru saada, mis on need demokratiseerimise ja demokratiseerumise mehhanismid, mis on meid nii kaugele viinud. Ja mis on olnud tagasilöögid, mis on meil ka praegused tagasilöögid ja kuidas nendest üle saada. Kuidas näiteks korruptsiooni on võimalik seljatada ja miks Eestis on seda nii edukalt tehtud, aga teistes ida-Euroopa riikides mitte.»

Intervjuud Stanfordi ülikooli Eesti ja Balti arhivaari Liisi Essega saate kuulata SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles