USA ja ELi kaubandussõda moonutab luksuspaatide hindu

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Uudismudel Regal 42.
Uudismudel Regal 42. Foto: Jaano Martin Ots

USA ja ELi vahel juba mitmendat aastat vältav kaubandussõda avaldab mõju ka Eesti meremajandusele. Vastuseks president Donald Trumpi terase- ja alumiiniumitollidele kehtestas Euroopa Liit eelmisel aastal 25-protsendilise täiendava tollimaksu mitmele USAst pärit kaubagrupile, sealhulgas paatidele ja meremootoritele.

Kuigi meretehnika tootjad ja maaletoojad püüavad lõpptarbija jaoks hinda endisel tasemel hoida ning leida võimalusi, et katta lisamaks oma vahenditest, paneb see Ameerika paate ning -mootoreid importivad ettevõtted tugeva surve alla. Uusi halbu üllatusi võib tuua Brexit.

Nii nagu Ameerika autod, paistavad ka USAs toodetud hobipaadid silma võimsuse, mugavuse ja luksuse poolest. Kuigi mootorite heitgaaside emissiooninõuded on Ühendriikides karmid, ei hoia jänkid hobujõudude arvelt kokku. Suuremad mootorid lubavad lisada vaba aja paatidele lisavarustust, mida säästlikumate tootjate veesõidukitest ei leia. Nii võib juba keskmise suurusega Ameerika hobipaadi varustuses olla peale teleri, tualeti ja kööginurga ka kliimaseadme, sügavkülmik või kompressor sukeldumisballoonide täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles