Inimese ajastu tähendab vastutust

Joonas Plaan
, keskkonnaantropoloog, Eestimaa Looduse Fondi säästliku kalanduse programmi koordinaator
Copy
Kukruse ahermägi Ida-Virumaal. Taastumatute loodusressurside kaevandamine ja fossiilkütuste põletamine on täna ühed olulisemad viisid, kuidas inimene planeet Maad mõjutab.
Kukruse ahermägi Ida-Virumaal. Taastumatute loodusressurside kaevandamine ja fossiilkütuste põletamine on täna ühed olulisemad viisid, kuidas inimene planeet Maad mõjutab. Foto: Piret Väinsalu

Inimese mõju loodusele on nii pika vinnaga, et seda tervikuna hoomata on väga keeruline. Ometi on meie koduhoov selle märke täis ja bürokraatlik skeemitamine tuleb lõpetada.

Kätte jõudnud antropotseen ehk inimese ajastu tähendab seda, et inimene kujundab loodust ümber kiiremini, kui loodus ise taastuda suudab: me oleme koloniseerinud planeet Maa inimeste hüvede jaoks.

Inimeste ajastul on aga veel teinegi tähendus: ainult meil endil on võim ja suutlikkus midagi muuta. Me ei saa enam lihtsalt oodata ja loota asjade paranemist, bürokraatlikult skeemitada oma heitgaaside koguste või maharaiutava metsa mahtudega. Aeg on vastutada.

Inimtegevus mõjutab planeet Maad nii nagu ei eales varem ning hoog ei paista raugevat. Maakamaral liigub üle 7,7 miljardi inimese, sealjuures võtab toidu tootmine aina suurema tüki looduselt ning energiatööstusest õhku jääva CO2 hulk muudkui kasvab. Enneolematul kiirusel on suurenenud maailma sisemajanduse kogutoodang inimese kohta, energia tarbimine, hüdroelektrijaamade ehitus, vee kasutus, paberi tootmine, linnastumine, transport, telekommunikatsioon ning rahvusvaheline turism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles