Tallinnas 9. maid tähistanud Venemaa võimupartei nooraktiviste tabas karm üllatus (38)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
9. mail pronkssõduri juures.
9. mail pronkssõduri juures. Foto: Tairo Lutter

Tallinnas Kremli-meelsetes aktsioonides osalenud Venemaa võimupartei noorliikmetele kehtestati kümneks aastaks sissesõidukeeld Schengeni tsooni. Otsus on kutsunud esile Moskva pahameele ning vastumeetmetega ähvardamise.  

Venemaa välisministeerium teatas eelmisel nädalal, et neli Ühtse Venemaa noorteorganisatsiooni Molodaja Gvardija (Noor Kaardivägi) liiget said Eestilt kümneks aastaks sissesõidukeelu. Eesti siseministeerium ning politsei- ja piirivalveamet tõkendit puudutavat infot ei avaldada, kuna tegemist pole avaliku teabega. Küll aga on võimalik isiku nime ja sünniaja olemasolul talle kehtestatud tõkendit sissesõidukeeldude registrist kontrollida.

Kaks aktivisti on juba jõudnud Vene meediale oma nördimust avaldada. Noore Kaardiväe Peterburi haruorganisatsiooni juhtkonda kuuluva 23-aastase Anastasia Koveza sõnul sai ta sissesõidukeelust teada Venemaa-Soome piiril, kui soovis naaberriiki sõita. Kaks noort olevat aga Venemaale tagasi saadetud Saksamaa lennujaamast.

Koveza arvates on keelu põhjuseks noorkaardiväelaste koostöö Eestis tegutseva MTÜga Venemaa Kaasmaalased Euroopas ning osavõtt tänavu 9. mail Tallinnas toimunud nn surematu polgu aktsioonist.

Tuleb märkida, et Venemaa Kaasmaalased Euroopas kuulub portaali Propastop.org andmetel Kremli-meelsesse võrgustikku, mis korraldab Eestis Venemaale meelepäraste protestiaktsioonide läbiviimist. Organisatsiooniga seotud võtmeisikuid Allan Hantsomit, Sergei Tšaulinit ja mitmeid teisi on korduvalt mainitud kaitsepolitsei aastaraamatus.

Aastateks Euroopa külastamise võimaluseta jäämine valmistas ebameeldiva üllatuse ka Peterburi noorkaardiväelaste asejuhile, 26-aastasele Sergei Hristenkole. Mehe pahameel on sedavõrd suur, et ta otsustas Peterburis Eesti peakonsulaadi juures üksinda piketeerida. 

Hristenko apelleerib sotsiaalmeedias, et Tallinnas toimunud surematu polgu rongkäik, millest  ta osa võttis, oli saanud heakskiidu praegu võimul olevalt linnavalitsuselt.

Sissesõidukeeldude registrist ilmneb, et Kovezal, Hristenkol ja arvatavasti ka ülejäänud kahel aktivistil pole võimalik Eestisse ja teistesse Schengeni riikidesse reisida alates käesoleva aasta 15. augustist. Keeld kehtib kuni 2029. aasta augustini.

Kuna sissesõidukeeldusid puudutav teave pole avalik, ei ole praegu võimalik kindlalt öelda, kas tõkendid kehtestati Eesti mõttekaaslastega tehtud koostöö ja võidupüha aktsioonist osavõtu eest, nagu aktivistid ise arvavad, või siiski andsid selleks alust muud põhjused.

Moskva reageering tõkendile oli tavapäraselt jäine. 11. oktoobril tehtud avalduses teatas Venemaa välisministeerium muu hulgas, et tegemist on Eesti-poolse «järjekordse ebasõbraliku aktsiooniga» ning et «Eesti võimude tegevus ei jää vastuseta». 18. oktoobril kogunesid noorkaardiväelased Moskvas Eesti saatkonna juurde meelt avaldama.

Olgu lisatud, et mullu märtsis kehtestas Eesti sisenemiskeelu 49-le nn Magnitski nimekirjas olevale Venemaa kodanikule. Mõni kuu hiljem keelas Venemaa riiki sisenemise 20 Eesti avaliku elu tegelasele, keda Moskva nimetas «russofoobideks».

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles