Algab Konstantin Pätsi mälestusmärgi ideevõistlus (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum ja Eesti Arhitektide Liit kuulutavad välja Konstantin Pätsile rajatava mälestusmärgi ideevõistluse, mille auhinnafond on 33 000 eurot.

Skulptorite ja arhitektide kollektiive kutsutakse osalema avalikul ideevõistlusel, mille eesmärk on leida ruumiliselt ja kunstiliselt kõrgetasemeline terviklahendus Konstantin Pätsi mälestuse jäädvustamiseks Tallinna linnaruumis. Mälestusmärk rajatakse Eesti Vabariigile tähendusliku Tartu rahulepingu sõlmimise sajanda juubeli aastal ehk 2020. aastal.

Konstantin Pätsi monumendi kavandatav asukoht on ajaloolisel Uuel turul Estonia teatrihoone taga, sest just Estonia Seltsi ruumides valmistati 1918. aasta esimestel nädalatel ette Eesti Iseseisvuse Manifesti ning Eesti Vabariigi väljakuulutamist, milles Konstantin Pätsil oli keskne ja juhtiv osa.

«Konstantin Pätsi lugu võib vaadelda kui Eesti riigi lugu, mis on läbi põimunud lootuse ja lootusetusega, kannatuse ja selle ületamisega, mõistmise ja mõistmatusega. Konstantin Pätsi martüürium on justkui Eesti riigi martüürium. Ehk oleme ikkagi Konstantin Pätsi tänuvõlglased? Mitte ainult kui Eesti Vabariigi ühe peamise rajaja ees, vaid ka kui eestluse elus hoidja ees,» ütles MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi juhatuse esimees Trivimi Velliste.

«Konstantin Pätsi mälestusmärk peaks olema justkui üldistus kõigest sellest, Pätsi elusõnumi kvintessents. Oleks ülim, kui tädi Maali Võrumaalt lööks selle juurde jõudes käsi kokku ja ütleks: «Oi, kui ilus!» Ja kui siis saabub sinna  nõudlik kunstiajaloo professor Sorbonne´ist, lausuks temagi: «Oo, kui meisterlik!» lisas Velliste.

«Oluline on, et mälestusmärk annaks edasi nii Konstantin Pätsi tähtsust ja tähendust Eesti omariiklusele kui ka rikastaks linnaruumi. Mälestusmärk peab looma linnaruumi kunstiga laetud koha – andma põhjuse selles paigas korraks seisatuda. Võistluse tingimused jätavad osalejatele loomingulist tõlgendamisruumi, leidmaks mälestusmärgile vaatajat kõnetav vorm ja käsitlus,» ütles võistluse lähteülesande koostaja arhitekt Ivar Lubjak.

Võistluse žüriisse kuuluvad Tallinna Ülikooli kultuuriloo ja kultuuriteooria professor Rein Veidemann (esimees), MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi juhatuse esimees Trivimi Velliste, Eesti Arhitektide Liidu liikmed Ott Kadarik ja Peeter Pere, Eesti Kunstnike Liidu esindajad Krista Kodres ja Elo Liiv, Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ignar Fjuk, kirjanik ja diplomaat Jaak Jõerüüt ning A.H. Tammsaare Muuseumi juhataja Maarja Vaino. Ekspertidena on konkursi läbiviimisse kaasatud Tallinna Kommunaalameti juhataja Ain Valdmann ja TLPA muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik.

Ideevõistlus algab 22. oktoobril ja ideekavandid tuleb esitada Eesti Arhitektide Liitu hiljemalt 21. jaanuaril 2020 kell 15.00. Võistluse tulemused avalikustatakse hiljemalt 23. veebruaril 2020. Võistluse auhinnafond on 33 000 eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles