Varane öökülm pani maisikoristajad kiirustama

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh

Esimene öökülm tuli tänavu juba septembris ja see sundis maisikasvatajad kibekiirelt tegutsema – tehnika vähesuse tõttu tekkisid järjekorrad ja kõik põllumehed ei saanud saaki soovitud ajal koristada.

Põlvamaal tegutsev Orava Agro OÜ pidi samuti poolteist nädalat teenustehnikat ootama, kuid sai siiski õigel ajal jaole. „Poolteist nädalat tagasi saime enamiku maisi üles, 10 hektarit jäi veel alanud nädala algusse,” rääkis ettevõtte juhatuse liige Kristjan Patrael. Kokku kasvatas Orava Agro OÜ maisi 60 hektaril ja kuigi arvud on veel kokku löömata, arvas Patrael keskmiseks saagiks umbes 40 tonni hektarilt.

„Öökülmad tulid ootamatult, aga õnneks olid ilmad stabiilsed, suhteliselt jahedad ja meie koristusajal ei olnud veel nii niiske, mistõttu hallitust ja muid probleeme ei tekkinud,” sõnas Patrael ja lisas, et tänane seis on juba märksa kriitilisem, sest ilmad on soojad ja niisked.

Koristustehnikat napib

Iga päev Eesti eri piirkondades põllumeestega suhtlev ASi Ingle tehnoloog Kaur Parve tõi välja, et silo kvaliteedi kujundasid septembri viimase dekaadi korralike miinuskraadidega ööd, järgnenud vihmaperiood ja koristustehnika kättesaadavus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles