Moskvasse! Sööma. Põgusaid tähelepanekuid pikalt nädalalõpult

Britt Rosen
Copy
Scramble`i kohviku stiilinäide - pallikujulised pannkoogid värskete marjadega.
Scramble`i kohviku stiilinäide - pallikujulised pannkoogid värskete marjadega. Foto: Britt Rosen

Venemaale minekuga on kummalised lood. Ühise piiri tõttu sama kaugel kui Läti, kuid ajaloo ja tänavapäeva poliitiliste suundumuste tõttu hirmutav. Üha rohkem tundmatu. Suursaadik Margus Laidre tunnistab oma viimases raamatus «Aja lugu ja inimese aeg», et Eesti on Venemaad kaotamas. Miks? «Pidevalt kahaneb Venemaad vahetult kogenud eestlaste arv ühes keeleoskuse vähenemise või lausa minetamisega noorema põlvkonna seas.»

Kogegem siis Venemaad. See pole keeruline, rongid sõidavad ja lennukid lendavad. Taas annab ühe vajaliku soovituse suursaadik Laidre, kes eelistab Venemaad - vähemalt oma raamatus - vaadelda viha ja eelistuseta, eelarvamuseta, st mitte sellisena, nagu seda näha tahetakse, vaid sellisena, nagu ta paistab, ja nõnda, kuidas oma maad mõistavad venelased ise.

Jätame poliitika kõrvale. Oleme lihtsalt turistid, kes üheks pikaks nädalalõpuks lähevad Moskvasse. Ja turistid, pole vahet millisesse riiki nad saabuvad, on sageli näljased. Tahavad süüa ja juua. Uskuge, Venemaa pealinn pakub seda kõike, külluslikult ja külalislahkelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles