Julia Laffranque kandideerib Euroopa ombudsmaniks (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Julia Laffranque.
Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Julia Laffranque. Foto: Laura Oks/Postimees

Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Julia Laffranque pälvis europarlamendi saadikute heakskiidu ning pretendeerib nüüd koos veel nelja kandidaadiga järgmiseks viieks aastaks Euroopa ombudsmani ametikohale.

EUObserveri teatel kandideerivad lisaks Laffranque’le ka praegune Euroopa ombudsman ja endine Iiri ajakirjanik Emilly O’Reilly, Itaalia ombudsman Giuseppe Fortunato, Läti-Ameerika inimõigusaktivist Nils Muižnieks ning endine Rootsi europarlamendisaadik Cecilia Wikström.

Kõik kandidaadid peavad astuma 3. detsembril Euroopa Parlamendi petitsioonikomitee ette. Lõpliku valiku teeb europarlamendi täiskogu.

Enne Euroopa Inimõiguste Kohtusse siirdumist oli Laffranque aastaid Eesti riigikohtunik ja Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi liige. Aastatel 2002-2004 töötas Laffranque justiitsministeeriumi asekantsleri ametikohal.

Ombudsmani valib Euroopa Parlament ning tema ametiaeg on viis aastat, mida saab pikendada. Ombudsmani määramine on vastvalitud Euroopa Parlamendi üks esimesi ülesandeid.

Ombudsman uurib kaebusi Euroopa Liidu institutsioonide ja muude asutuste poolse puuduliku halduse kohta. Neid võivad esitada ELi liikmesriikide kodanikud ja elanikud või ELis asuvad ühendused ja ettevõtjad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles