Hobiarheoloog soovib sajandi leiu eest väärikat tasustamist (1)

Postimees
Copy
1700 AASTAT VANA: 8. septembril käis Saaremaal kaevetöödel Tallinna Ülikooli arheoloog Marika Mägi, keda abistas ka detektorist Jegor Klimov.
1700 AASTAT VANA: 8. septembril käis Saaremaal kaevetöödel Tallinna Ülikooli arheoloog Marika Mägi, keda abistas ka detektorist Jegor Klimov. Foto: Marika Mägi

Septembris Saaremaalt haruldase kuldkäevõru leidnud amatöörarheoloog Jegor Klimov soovib, et muinsuskaitseamet (MKA) tunnustaks vääriliselt sajandi leiu eest vaatamata sellele, et seaduse järgi ei saa leiutasu maksta leidjale, kes kuulus arheoloogilisi uuringuid teinud meeskonda, edastas ERR

Klimovi sõnul oli ta ekspeditsioonil oma vabast ajast ja tahtest ning mingisugust lepinglist töösuhte tal muinsuskaitseametiga ei olnud: «Oleme meeskonnaga, Marika Mägi eesotsas, leidnud väga väärika leiu, mille puhul võiks eeldada ka MKA-poolset väärikat käitumist, mitte selgitusi ja seadusvastuoludele osutamist.»

Klimovi arvates on muististe kaitseosakond kohustatud hindama septembri alguses Saaremaalt avastatud 3.-4. sajandi kuldkäevõru väärtust ja ta ise hindab selle väärtuseks 200 000–300 000 eurot.

Teisipäeval saatis Klimov kirja muinsuskaitse ekspertnõukogule ja nõukogule, kus kirjeldab kuldkäevõru leidmise asjaolusid ja soovib, et nõukogu kaaluks enne lõpliku otsuse langetamist leiu tegemise asjaolusid.

Muinsuskaitseametist öeldi ERRile, et Klimoviga toimub kohtumine 28. oktoobril ning siis peaksid asjad selgemaks saama. Kuid seaduse järgi on arheoloogilise leiu avastajal õigus saada leiutasu, kuid seda ei määrata leidjale, kes kuulub arheoloogilisi uuringuid tegevasse meeskonda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles