Ateistid on mutandid ja NATO on paha, kui uskuda rahandusminister Martin Helmega (EKRE) ühel konverentsil üles astunud kirevaid tegelasi.

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) sidus ametliku visiidi sujuvalt ülesastumisega paremäärmuslaste konverentsil Londonis, kus jagas samal laval mõtteid tuntud Kremli käpiknukkude ja teiste radikaalidega.

«Muidugi ma tean, kus konverentsil ma käisin,» ütleb Helme.

Pühapäeval teatas rahandusminister Facebooki postituses, et pärast USA visiiti esines ta 19. oktoobril «ühe Briti konservatiivse grupi üritusel». See end konservatiivseks grupiks nimetav organisatsioon on Traditional Britain Group (TBG).

«Esimest korda ajaloos esineb meie konverentsil mõne valitsuse minister, tõeline rahvusluse käilakuju, kes näitab, milline näeb välja tõeline konservatiivsus,» reklaamisid korraldajad ürituse kodulehel.

Kremli ööbikutele ja radikaalidele tribüüni pakkunud konverentsi korraldajad olid uhked, et esimest korda esineb neile mõne valitsuse minister. Selleks oli Eesti rahanduminister Martin Helme. 
Kremli ööbikutele ja radikaalidele tribüüni pakkunud konverentsi korraldajad olid uhked, et esimest korda esineb neile mõne valitsuse minister. Selleks oli Eesti rahanduminister Martin Helme. Foto: TBG

Kremli ööbikud

Peale Helme esines seal näiteks John Laughland, Kremli rahastatud mõttekoja IDC teadusdirektor aastatel 2008–2018.

Laughlandi NATO- ja euroskeptilised vaated peegeldavad Venemaa omi üks ühele. Kremli ööbik on esinenud kõnedega Venemaa riigiduumas ja Rhodose foorumil, mida ajakiri Politico on nimetanud Vladimir Putini imetlejate kogunemiskohaks.

IDC, mille Pariisi harus Laughland selle sünnist saati tegutses, on tüüpiline Venemaa pehme jõu relv. Wikileaksist leiab avalikkusesse lekkinud dokumendid, milles Venemaa riigivõim selgitab IDC asutamist eesmärgiga konkureerida lääneriikide «monopoliseeritud» vaatega inimõigustele ning parandada Venemaa mainet mujal maailmas. IDCd rahastab Ajaloolise Perspektiivi Fond (APF).

Kommentaarid (79)
Copy