Skandaal: draamateatris manipuleeritakse

Rait Avestik
, teatrikriitik
Copy
Uudisteankur Howard Beale muutub «vihaseks vanameheks», mis viib vaatajaarvud lakke. Hetk Hendrik Toompere jr lavastusest «Võrk», kus tõekuulutajat mängib Hendrik Toompere vanem.
Uudisteankur Howard Beale muutub «vihaseks vanameheks», mis viib vaatajaarvud lakke. Hetk Hendrik Toompere jr lavastusest «Võrk», kus tõekuulutajat mängib Hendrik Toompere vanem. Foto: Heikki Leis

Äsja Eesti Draamateatris esietendunud Lee Halli «Võrk» juhatas sisse hooaja, mis koosneb nüüdseks teist aastat peanäitejuhina töötava Hendrik Toompere jr koostatud repertuaarist ning peaks näitama, millised kunstilised või kultuuripoliitilised tuuled draamateatris puhuma hakkavad.

Noore juhi ning vana ja väärika teatri kombinatsioon tekitab tahes või tahtmata pisut kõrgendatud huvi, mis ei tähenda, nagu teatrivaatlejad peaksid sisse võtma äraootava «noh, raba meid»-poosi, lõug üleval ja käed rinnal risti.

Omamoodi tuul ja minu jaoks igati positiivne on juba see tõsiasi, et uuslavastuste arv pisut väheneb. Mis ei tähenda repertuaari vaesumist, vaid vastupidi – ehk siis, nagu loodab peanäitejuht, saab ressursse kvaliteeti suunata. Ja laias laastus ei ole praegu draamateatrile (tema draamateatrilisuses) midagi ette heita.

Ka on loominguline juht meedias kinnitanud, et noortele ja uutele näitlejatele suunatud tähelepanu kõrval ei jää sellest ilma ka teatri vanimad näitlejad. See peaks aga tähendama, et neid ei hoita lihtsalt viisakusest n-ö nimekirjas, vaid neile leitaks sõna otseses mõttes väärilist tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles