Perepoliitika saab riigilt 400 000-eurose rahasüsti

Copy
Perekond pargis. Foto on illustratiivne.
Perekond pargis. Foto on illustratiivne. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Scanpix

Kui varem toetati laste ja perede heaoluga tegelevaid ühinguid rahaliselt kuni üheks aastaks, siis nüüd otsib riik perepoliitika valdkonna arendamiseks pikemaajalisi strateegilisi partnereid.

Novembri keskpaigas avaneb sotsiaalministeeriumi ja rahvastikuministri koostöös taotlusvoor «Peresõbralik ja lasterikas Eesti», millega riik otsib strateegilisi partnereid perepoliitika valdkonnas. 

Partnereid otsitakse kaheks aastaks ning nende tegevusi toetatakse aastas kuni 400 000 euro ulatuses.

Rahvastikuminister Riina Solman selgitas, et strateegiliste partnerite otsingu eesmärgiks on saavutada rahvastiku- ja perepoliitika suurimat eesmärki. «Et peresuhted oleksid positiivsed ja püsivad ning peredes kasvaks rohkem lapsi,» selgitas Solman ja lisas, et see tähendab tegevusi, mis aitaksid kujundada ühiskonnas peresõbralikke hoiakuid ja lastega perede väärtustamist.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on novembris avanev taotlusvoor tegelikult täienduseks äsja lõppenud laiemale partnerite kaasamise ringile, milles oli laste heaolu ja kaasatuse suurendamisele ette nähtud kuni 500 000 eurot aastas.

«Uues voorus otsib riik olulisi koostööpartnereid, et veelgi enam panustada perepoliitika eesmärkide saavutamisse. Seega toetame laste- ja perepoliitikat 2020. aastal kokku 900 000 euro ulatuses,» sõnas minister Kiik.

Kolmanda strateegilise partnerluse taotlusvooru teemad on:

- Positiivsete pere- ja paarisuhete toetamine, vajaduspõhise ja tõhusa abi kättesaadavuse parandamine ning ennetustegevus.

- Perekonda, laste sündi ja kasvatamist ning lasterikkust väärtustavate hoiakute kujundamine ühiskonnas.

- Lasterikaste perede heaolu suurendamine ja elukvaliteedi tõstmine.

- Lapsevanemate ning lastega perede huvikaitse, kaasatuse ja heaolu edendamine.

Taotlusi saab esitada 15.–25. novembrini; neid hindab ja läbirääkimisi peab sotsiaalministeeriumi loodud hindamiskomisjon, kuhu on kaasatud rahvastikuministri meeskonna esindaja. Hindamisotsused ja toetuse väljamaksed teeb Riigi Tugiteenuste Keskus. Heaks kiidetud taotluste elluviimise periood algab 1. jaanuarist 2020.

Kuni 2019. aastani rahastati koostööpartnerite olulisi tegevusi hasartmängumaksu nõukogu kaudu ja vaid kuni üheks aastaks.

Lisaks võtab Riigi Tugiteenuste Keskus neli korda aastas vastu väikeprojektide taotlusi. Selle aasta neljas taotlusvoor avaneb täna, 1. novembril, ning esimest korda on maksimaalne väikeprojekti toetuse suurus senise 10 000 euro asemel 35 000 eurot ja vooru kogumaht 400 000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles