Kas uus masu on ukse ees? (21)

Villu Päärt
, reporter
Copy
2008.-2009. aastaga sarnast majanduskriisi ei saa tulla. Kui tuleb, siis selle põhjused on sootuks teistsugused, ütleb SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.
 
2008.-2009. aastaga sarnast majanduskriisi ei saa tulla. Kui tuleb, siis selle põhjused on sootuks teistsugused, ütleb SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.  Foto: Mihkel Maripuu

Järjest sagedamini kirjutavad ajalehed nii Eestis kui ka mujal maailmas, et uus majandussurutis on tulekul. Konjunktuuriinstituut avaldas hiljaaegu suure küsitluse tulemused, mis on Eesti majanduse tulevikuvaadete suhtes pessimistlikud.

Kas meil on tulekul uus masu? Millised võiksid olla ohumärgid? Kuidas valmistuda? Arterile rääkis sellest SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Veel augustis kirjutasite, et võib-olla jääb seekord majandussurutis üldse ära?

Kui me räägime globaalsest majanduslangusest, siis praegu on vara öelda, mis sellest edasi saab.

Kõik suured mängijad on motiveeritud soovist, et praegune kasv jätkuks.

Kas nad ei ole mitte kogu aeg nii motiveeritud?

Mitte ühel ajal. Hiina on motiveeritud huvist, et majanduskasv jätkuks, sest olgem ausad, elustandardi paranemine legitimeerib Hiina poliitilist süsteemi.

Seal on endiselt 400 miljonit inimest, kes elavad muldpõrandaga hüttides.

Ühel hetkel ei taha need 400 miljonit enam muldpõrandal elada. Hiinal on majanduskasvu vaja.

Kui vaatame Euroopat, siis Euroopa on omadega kõige viletsamas olukorras. Siin on rikkuse loomise masin korralikult katki.

Kui vaadata Ühendriike, siis seal on rikkuse loomise masin võib-olla veidi paremas seisus. Tööpuudus 50 aasta madalaim, oodatakse paariprotsendilist majanduskasvu, intresse on alla keeratud...

... see peaks hoogu juurde andma?

Või siis vähemalt mitte laskma majandusel jahtuda. Lisame siia selle, et Hiina-USA kaubandussõjas tahetakse jõuda esialgse kokkuleppeni, mõlemad pooled on huvitatud. Hiinlastel on vaja see träni, mida nad toodavad, kuhugi maha müüa. Samas on hiinlastel kõvasti Ühendriikide riigivõlakirju, nad tahavad, et USA-l läheks enam-vähem hästi.

Seetõttu ei pruugi aasta-pooleteise jooksul globaalset surutist tulla.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles