«Jõulutunnel» kogus pimedate ühingule üle 208 000 euro

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV traditsiooniline jõuluprogramm Jõulutunnel toetab sel aastal pimedaid ja vaegnägijaid. Saatejuhid Margus Saar ja Margit Kilumets.
ETV traditsiooniline jõuluprogramm Jõulutunnel toetab sel aastal pimedaid ja vaegnägijaid. Saatejuhid Margus Saar ja Margit Kilumets. Foto: Andres Haabu

Tänavune ETV heategevuslik saade «Jõulutunnel» kogus kokku 208 055 eurot. Televaatajad tegid kokku 44 041 annetuskõnet.

2-euroseid kõnesid tehti umbes 21 000, sama palju ka 5-euroseid kõnesid. 2500 kõnega annetati 25 eurot, ütles saate produtsent ja üks juht Margus Saar.

«Jõulutunneli» rekordsumma koguti 2008. aastal, kui raha annetati Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse tarvis kokku 3,49 miljonit krooni. Siis tehti ka kõige rohkem kõnesid - ligi 58 000.

Tänavu koguti raha Põhja-Eesti pimedate ühingu tegevuskeskuse uuendamiseks ning Margus Saare ja Margit Kilumetsa juhitud saates rääkisid oma kogemustest ja elust mitmed pimedad ning vaegnägijad.

«Kui seda teaks,» vastas Saar küsimusele, millest annetuste suurus võib sõltuda. «Teema oli ehk pisut ootamatu. Meil olid ka annetuste summad väiksemad, võib-olla see mängis kaasa, sest tegelikult kõnesid tehti rohkem,» ütles Saar.

«Aga ma ise loodan, et ehk oli hea saade ka,» naeris Saar. «Otsesaate külalistega jääb alati aega väheks, nendega oleks rääkinud pikemalt,» ütles ta saatele tagasi mõeldes.

«Rääkida oma elust pimedana on väga intiimne ja isiklik otsus. Ega tervisest ei pea inimesed rääkima, aga nad olid valmis seda tegema – siis mõtledki, et kust tuleb veel see optimism ja rahu iseeneses, kui sa ei näe enam nii, nagu teised näevad. See liigutabki kõige rohkem,» arvas saatejuht.

Tema sõnul oli küll ka inimesi, kes polnud nõus iseendast rääkima ning jäid seetõttu saatest välja, kuid kokkuvõttes polnud saate tegijatel raske leida neid, kes olid nõus seda tegema.

«Loodan, et seekordne Jõulutunnel süstis inimestesse optimismi, lisas teadmist tervisest ja pimedana elamise viisist - ja siis on saade oma eesmärgi täitnud,» ütles Saar.

Saates rääkisid oma kogemustest paljud pimedad ja vaegnägijad, kuid otsesaate külalised Mari ja Andres Tarand, Andrei Hvostov jt mõtestasid laiemalt nii peateemat kui ka lõppevat aastat. Teoloog Toomas Paul viitas, et me näeme silmadega vaid ühte tühist osa ja see on meie aken maailma, kuid visionäärid suudavad näha suhteid ja suundumusi.

--

12 aastat «Jõulutunnelit»

Jõulutunneli heategevuskampaaniat on korraldatud alates 1999. aasta jõuludest. Esimene heategevussaade oli eetris laste tervise ja sotsiaalteemalise saatesarja «Tunnel» lõpetuseks, mis toimus 1999.aasta sügishooajal (autor Linnu Mae, toimetaja Grete Lõbu, saatejuht Margus Saar).

1999
140 000 krooni koguti Eesti Lastekaitsekeskuse initsiatiivil kasuperede ja Paljulapseliste Perede Liidu lastele spordi- ja vaba aja veetmise vahendite ostmiseks

2000
249 525 krooni Tartu ja Tallinna lastehaiglale vastsündinute suremuse vähendamiseks mõeldud kuvööside ostmiseks

2001
263 025 krooni Tallinna kui ka Tartu lastehaiglale enneaegselt sündivate laste hingamist toetavate aparaatide ostmiseks

2002 ETV heategevussaadet ei korraldanud

2003
501 950 krooni gastroskoobi, soolestiku uurimise aparaadi ostmiseks Tallinna lastehaiglale ja Tartu Ülikooli kliinikumile

2004
879 475 krooni diabeedi monitooringuks vajaliku veresuhkrumonitori ja insuliinipumba ostmiseks Tartu Ülikooli kliinikumi lastehaiglale ja Tallinna lastehaiglale

2005
2 432 675 krooni Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondile ja Tallinna lastehaigla toetusfondile vähihaigete laste raviks ning Eesti Vähiliidule mammograafi soetamiseks

2006
3,156 miljonit krooni lastereanimobiilide soetamiseks Tallinna ja Tartu haiglatele

2007
2,93 miljonit krooni - Tallinna lastehaiglal ja Tartu ülikooli kliinikumil aidati soetada laste opereerimiseks sobivaid operatsioonilaudu ning kindlustada Pelgulinna sünnitusmaja püüdu varustada kõik Eesti sünnitusosakonnad lootemonitoridega

2008
3 491 000 krooni Haapsalu neuroloogilisele rehabilitatsioonikeskusele kliinilise kõnni- ja liikumisanalüüsi labori seadmete soetamiseks. Kokku tehti ligi 58 tuhat kõnet

2009
MTÜ Eesti Naiste Varjupaikade Liidule koguti 1,5 miljonit krooni, heategevuskõnesid tehti ühtekokku ligi 29 tuhat. Eesti 9 naiste varjupaiga spetsialistide tegevuse toetamise kaudu anti abikäsi kõigile perevägivalda kogenud naistele ja lastele ja ka meestele.

2010
Hiidlaste Koostöökogu initsiatiivil koguti Hiiumaa Haiglasse kompuutertomograafi soetamiseks 132 460 eurot. Puudujääv osa kaeti riigi 2011. aasta lisaeelarvest.

2011
Jõulutunneli 12. saade oli pühendatud vaegnägijate ja pimedate eluolu kajastamisele, keda Eestis on ühtekokku vähemalt 7000 inimest (sh 4000 inimest, kellel vaegnägemine on olulisuselt esimene puue). Televaatajate abiga koguti Põhja-Eesti pimedate ühingu tegevuskeskuse uuendamiseks ja laiendamiseks 208 055 eurot, kokku tehti 44 041 annetuskõnet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles