Arved Breidaks: kuhu jäid head sõnad? (3)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Tormijärgne hommik Valga- ja Põlvamaal FOTO: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees
Tormijärgne hommik Valga- ja Põlvamaal FOTO: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Üks maakonnalinn jääb tormi käes seitsmeks-kaheksaks tunniks täielikku pimedusse. Piirkonnas marutav tormituul lükkab puid elektriliinidesse, side on lünklik või puudub üldse, hukkub langenud puu alla jäänud inimene. Riigi poliitilist eliiti Lõuna-Eestit tabanud õnnetus aga ei liigutanudki, sest esimene valitsuse liige jõudis nimetatud piirkonda kolm ööpäeva pärast tormi vaibumist.

Kui riigi mõnda piirkonda tabab erakordne õnnetus, on heaks tavaks, et sealsetele elanikele tuntakse vähemalt kaasa, soovitakse vastupidavust ja lubatakse olla mõtteis nendega. Tihtipeale kuuleme uudistest, kuidas üks või teine valitsusjuht on katkestanud kas välisvisiidi või puhkuse, et siirduda kriisipiirkonda.

Miks nad seda teevad? Jah, muidugi on selles tubli annus ka populismi, sest eks ole siililegi selge, et ühest ministrist, olgu ta või peamine, ei sõltu kuigivõrd see, millal elektriliin korda saab ja majadele uued katused paigaldatakse. Aga ministril on võimalik enda kohalolekuga näidata, et valitsus on hätta jäänud inimestega, hoolib neist, innustab neil tundidel tööl olevaid päästjaid, lohutab, keda vaja, ning avaldab kaastunnet. Valitsuse esindaja kohalolu kinnitab hädasolijaile, et kogu riik on nendega.

Põhjust Lõuna-Eesti inimestele mõni hea sõna öelda, eelmisel nädalal igatahes jätkus. Kuigi tormituuled olid juba pühapäeva hilisõhtuks vaibunud, kestis kriis piirkonnas tegelikult veel kaks päeva. Kui koolid ja avaliku teenistuse asutused jäävad suletuks, on see kindel märk erakorralisest olukorrast.

Kuigi tormituuled olid juba pühapäeva hilisõhtuks vaibunud, kestis kriis piirkonnas tegelikult veel kaks päeva.

Kuidas reageeris pühapäeva õhtul Lõuna-Eesti tormile Eesti poliitiline eliit? Kui hinnata seda valitsuse liikmete ja vabariigi presidendi sotsiaalmeedia fännilehtede järgi, siis üksteise võidu sooviti õnne ralli maailmameistriks tulnud Ott Tänakule (kes ju kahtlemata oli neid õnnitlusi väärt), ent mitte ühelgi valitsuse liikmel ega presidendil jätkunud sõnu soovida lõunaeestlastele jaksu ning öelda, et «oleme mõtteis teiega».

Ärgati alles kaks ööpäeva pärast tormi, kui siseministeerium väljastas pressiteate, milles muuhulgas mainiti, et minister Mart Helme läheb kolmapäeval Võrru, et «kujunenud olukorraga täpsemalt tutvuda». Kolmapäeval saigi visiit teoks, Helme tänas tormiõhtul tööl olnud päästjaid ja politseinikke ja andis teada, et uuteks kriisideks tuleb kõigil varuda elektrigeneraatoreid.

Niisiis vaevus vaid üks minister mõneks tunniks kohale sõitma. Riigikogu valimiste järel veel imestati, et kuidas küll EKRE sai Kagu-Eestis valimised võita. Aga mida aeg edasi, seda vähem siin imestada on.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles