Kaarel Tarand: igad valimised viivad erakonnad sügavamale miinusesse (7)

Postimees
Copy
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Sander Ilvest

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) esimees Kaarel Tarand rääkis ETV «Ringvaates», et kui erakonnad oma rahaasju ei muuda, siis mõni partei järgmisi valimisi vastu ei pea.

Tarandi sõnul peaks iga erakond ise aru saama, et kui ta ei tule rahaasjadega toime, tuleks algatada pankrotimenetlus. «Aga seda ma erakondadelt väga ei looda ega oota,» sõnas Tarand, kelle hinnangul ei tunne parteid valimiste lähenedes piiri, millest rohkem ei ole mõistlik kulutada. «See on selline meeleheitlik kulutamiste võidujooks,» sõnas Tarand. «Tulude tase püsib aastate lõikes enam-vähem sama, aga kulutuste tase muudkui kasvab.»

ERJK esimehe hinnangul peaksid võlgadega agaramalt tegelema need, kellele erakonnad võlgu on. «Nad peaksid käituma vastutustundlikumalt ja mitte tegema selliseid tehinguid, nagu nad praegu on teinud.» Lisaks tuleks Tarandi sõnul üle vaadata, kes töötab erakondade kontorites. «Siiamaani pole näha olnud, et kui kitsas käes, siis seda kontoristide arvu vähendataks. »

«Iga aasta läheb aina keerulisemaks,» rääkis Tarand. «Igad valimised viivad nad sügavamale miinusesse. Kui seda trendi ei muuda, siis nelja aasta pärast paar-kolm erakonda valimisi vastu ei pea,» ütles ta. «See süsteem viib meid üsna pikkade sammudega allamäge ja seepärast on parlamendi kohustus seadust muuta ja kindlustada erakondadele senisest paremad ja turvalisemad rahastamisallikad.»

ERJK seab kahtluse alla kolme erakonna - Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna - majanduslikku jätkusuutlikkuse, sellest kirjutas ka tänane Postimees.

Keskerakonna majandusaasta viimaste näitajate järgi on erakonna netovara negatiivne 813 000 euroga, enam kui poole aasta pikkused võlad moodustavad sellest 508 000 eurot. Sotsiaaldemokraadid olid 2018. majandusaasta lõpuks punases pisut enam kui kolme tuhande euroga, aga tänavu lisandus 550 000 euro suurune laen, mida makstakse tasapisi tagasi. Suurima opositsioonierakonna Reformierakonna viimane majandusseis näitab miinust üle 612 000 euro jagu. 

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles