Briti armee on õppinud täitma pikki Eesti talveöid (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Briti sõdurid saavad suvel Eestis õppida laantes ja metsastel aladel ning talvise rotatsiooni ajal külmas ilmas võitlemist, ütleb Briti maaväe välismissioonide eest vastutav kindralleitnant Ivan Jones. 
Briti sõdurid saavad suvel Eestis õppida laantes ja metsastel aladel ning talvise rotatsiooni ajal külmas ilmas võitlemist, ütleb Briti maaväe välismissioonide eest vastutav kindralleitnant Ivan Jones. Foto: Eero Vabamägi

Suvel ja talvel üksuste Eestisse saatmine on sisult peaaegu nagu kaks erinevat missiooni, ütleb kindralleitnant Ivan Jones, kes juhib kõiki eri maailma paigus välisoperatsioonidel teenivaid Briti maaväe üksusi.

Õppuse suuremad järeldused tehakse vist alati alles hiljem, kuid mis on olnud põhilised tähelepanekud [sel nädalal Eestis lõppeva õppuse] Tractable vältel?

Nagu suure osa sõjaliste operatsioonide puhul on üks põhilisi asju see, et juhtimine õnnestuks.

Tractable’iga on seotud üle tuhande kaitseväelase, umbes 150 masinat, transport mööda raudteed, maanteed, merd ja õhus. Lisaks lennunduslik osa, mõni helikopter, nagu ka dessantväelaste saabumine möödunud reedel.

Kõige selle koordineerimine kuues [Ühendkuningriigi ja Eesti vahele jäävas] riigis ning teadmine, kes vastutab millisel hetkel millise lõugu eest, on olnud tõeline väljakutse ja suurim õppetund. Ning loomulikult on igal riigil ise reeglid ja regulatsioonid [sõjatehnika transpordiks], mida peame järgima. See ongi olnud üks suurimaid õppetunde, et teada saada, millised reeglid kusagil on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles