Kadri Tammepuu: arstid kahvlis (1)

Kadri Tammepuu
, Eesti Patsientide Liidu tegevjuht
Copy
Kadri Tammepuu.
Kadri Tammepuu. Foto: Mihkel Maripuu

​Meie Eesti tervishoiukülgede uue toimetajana võtan Triin Habichtilt teatepulga üle ja viin lugeja kord nädalas lühimatkale meditsiinimaastikul. Seekord süveneme lähemalt piirangutesse, mis võiksid ravitöös ära hoida tuttavate ja lähedaste eelistamise.

Korruptsiooniskandaalid on muutunud tavapäraseks. Pidevalt käib kellegi tegevuse uurimine. Alati ei ole süüdistatav libedale rajale sattunud tahtlikult, segast korruptsioonivastast seadust kritiseeris eelmisel aastal ka õiguskantsler. Võiks küsida, mis arstidel ja patsientidel sellega pistmist. Puutepunkte on mitu.

Esiteks on meditsiinis arstide ja otsustajate «õlitamine» endiselt päevakorral. Kolme aasta taguses korruptsiooniuuringus peeti tervishoidu kõige sagedamini meelehea küsimise-pakkumise kohaks. Varasema uuringuga võrreldes oli probleemiga kokku puutunud ühe protsendipunkti jagu enam vastajaid.

Suuremate haiglate juhid on seetõttu hakanud altkäemaksu väljajuurimisega tõsiselt tegelema. Maja sees lepitakse kokku uusi reegleid ja käitumisjuhiseid. Võib-olla nakatab suuremate eeskuju lõpuks ka väiksemaid tegijaid. Igal juhul võiks jõupingutuste tulemus välja paista tulevasest elanike arvamuse uuringust.

Teisalt on haiglates kampaania korras korruptsiooniga tegelemine toonud arstide töös välja halli ala. Varem või hiljem hakkab see ka patsiente puudutama. Tohtrid muretsevad, et tulevikus neil kõiki patsiente enam ühtemoodi ravida ei õnnestu. Põhjuseks on huvide konflikt, kus arstil tekib hüpoteetiline võimalus oma sugulast või tuttavat mingil moel eelistada. Sellist kiusatust aitaks mõnede ametnike ja haiglajuhtide meelest kõige paremini ära hoida see, kui arstid loobuksid lähedaste ravimisest sootuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles