EKRE nõunik: minister Järviku tagasiastumisest on vara rääkida

BNS
Copy
Aarne Mäe.
Aarne Mäe. Foto: Virumaa Teataja

Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhid kutsusid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) maaeluministrit Mart Järvikut ametist lahkuma, kuid EKRE fraktsiooni nõuniku Aarne Mäe sõnul on sellest vara rääkida.

«Valitsus teeb oma tööd ja opositsioon teeb oma tööd ning täna ei hakka Järvik kindlasti tagasi astuma,» ütles Mäe neljapäeva õhtul BNS-ile.

Reformierakonna juht Kaja Kallas ja SDE esimees Indrek Saar kutsusid Järvikut esmaspäevaks tagasi astuma ning Kallas lisas, et kui Järvik seda ei tee, hakkab Reformierakond talle umbusaldusavalduse algatamiseks allkirju koguma.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas kolmapäeval Järviku nõuniku Urmas Arumäe osas kriminaalmenetlust, et selgitada välja, kas Arumäel on huvide konflikt või mitte.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Saskia Kask ütles Postimehele, et prokuratuur kontrollib, kas advokaat Arumäe on rikkunud seadust, kui ta ministri nõunikuna andis ministrile nõu tema haldusalas oleva põllumajanduse registrite ja infosüsteemi (PRIA) tegevuse osas, olles samal ajal süüdistatava kaitsjaks kriminaalmenetluses, kus PRIA peab kannatanuna seisma avaliku raha kasutamise eest.

«Pärast välja küsitud dokumentatsiooniga tutvumist otsustame edasise menetluse käigu üle. Hetkel ei ole kellelegi kuriteokahtlustust esitatud,» lisas Kask.

Rahvusringhäälingu uudisteportaal vahendab, et ETV saate «Pealtnägija» käsutuses olevate dokumentide kohaselt küpseb maaeluministeeriumi ja PRIA vahel terav vastasseis. Sisuliselt kaebab PRIA, et Arumäe takistab neil menetleda firmasid, keda ta varem advokaadina esindas.

ERR-i teatel on vastasseisu keskmes viimaste aastate üks suurem eurotoetuste pettus, kus prokuratuur esitas kaheksale juriidilisele isikule kahtlustuse soodustuskelmuses, mis seisnes PRIA-le teadlikult valeandmete esitamises, et saada suuremat investeeringutoetust. PRIA tagasinõude suurus on ERR-i andmetel üle 1,1 miljoni euro. Kahtlusaluseid kaitses vandeadvokaat Urmas Arumäe.

3. mail sai aga Arumäest Järviku mittekoosseisuline õigusnõustaja, palgaga 3100 eurot kuus. Arumäe jätkas nõuniku toolil ka PRIA petmises kahtlustatavate ettevõtjate esindamist. Ehkki Arumäe väidab, et taandas end juba kevadel ja kliente esindab teine tema büroo advokaat, siis tegelikult ajas ta sama asja edasi ministri nõustajana.

10. septembril saatis PRIA peadirektor Jaan Kallas maaeluministeeriumisse kirja, kus teatas otsesõnu, et Arumäel on nende hinnangul võimalik huvide konflikti oht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles