Riigimetsad said tormi käes kannatada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdunud puu oks Tartus Toomemäel.
Murdunud puu oks Tartus Toomemäel. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi metsakahjud pole 2010. aasta augustitormi tekitatuga võrreldavad, said siiski mitmed riigimetsad Patricku nimelise tormi käes kannatada, kinnitas Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) juhatuse liige Tiit Timberg.

«Esimene hinnang on, et midagi väga hullu riigimetsas juhtunud ei ole, aga torm on ikkagi siin-seal kahju teinud,» rääkis Timberg. «Näiteks Alutaguse metskonnas on Iisaku alevi ümbruse riigimetsad tugevasti kannatada saanud.»

Timberg seletas, et seal on tegemist vanade looduskaitsealuste metsadega ning kõvasti on räsida saanud Iisaku mägi.

«Seal võib sadu tihumeetreid olla ümber kukkunud. Need on vanad metsad, mis on range kaitse all, aga ükskord saab selle metsa aeg ümber,» rääkis Timberg.

Ta lisas, et kui 2010. aasta augustis oli tugev torm, siis Lääne-Virumaale jäävas Tudu metsandikus üritati olukorda sanitarraiega parandada, aga täna on tõdemus see, et 20-30 hektarit selliseid metsasid on saanud uuesti tugevasti kannatada.

«Harjumaa metskond hindas tormiheidet üksikkolletena 20-30 kuupmeetrit hektarile, seda on massiliselt,» lisas Timberg. «Hinnanguliselt võib seda üle Harjumaa olla 8000-10 000 kuupmeetrit.»

Timberg rääkis, et Järvamaal on sulgunud üks põhiline metsatee.

«Kohale on toodud Harvester ja sellega lõigatakse tee algus lahti, mis on tugevastu puid täis,» sõnas Timberg. «Eks siis selgub, mis seal täpsemalt on.»

Timbergi sõnul on nii Viljandimaalt, Saaremaalt, Põlvamaalt kui Valgamaalt informatsioon, et midagi väga hullu pole silma hakanud.

«Samas on Põlvamaal tuul väga tugev ja metsa on isegi ohtlik minna,» märkis Timberg, lisades, et metsa olukord selgub siis, kui tuuled vaibuvad ja asja saab üle vaadata.

Timberg rääkis, et murdunud puudele tehakse sanitaarraie ja puit müüakse elanikkonnale. Olukord on aga seda keerulisem, et metsad on praegu väga märjad ja vett täis.

«Kindlasti see hinnang, täit informatsiooni omamata, on see, et asi pole kaugeltki mitte nii hull kui augustitormi ajal,» rääkis Timberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles