«Zelenskõi käes on küll võim, aga mitte raha!» (5)

Jaanus Piirsalu
, reporter, Kiiev
Copy
Enne presidendivalimisi tänavu kevadel ilmusid Lvivi tänavatele plakatid, kus toona veel kandidaadi rollis olnud Volodõmõr Zelenskõi selja tagant piilus välja oligarh Igor Kolomoiskõi ning juures oli tekst «Oligarhi teener, oligarhi nukk». Ajakirjanik Julia Mostova arvates pole president küll oligarhi marionett, kuid Kolomoiskõil on otsesidemed kogu tema meeskonnaga.
Enne presidendivalimisi tänavu kevadel ilmusid Lvivi tänavatele plakatid, kus toona veel kandidaadi rollis olnud Volodõmõr Zelenskõi selja tagant piilus välja oligarh Igor Kolomoiskõi ning juures oli tekst «Oligarhi teener, oligarhi nukk». Ajakirjanik Julia Mostova arvates pole president küll oligarhi marionett, kuid Kolomoiskõil on otsesidemed kogu tema meeskonnaga. Foto: YURI DYACHYSHYN/AFP/Scanpix

Oligarhide võitmiseks tuleb Ukraina uuel presidendil Volodõmõr Zelenskõil lõhkuda nende loodud monopolid, kuid riigipeal pole selleks veel vajalikku jõudu ega pädevat meeskonda, leiab Ukraina üks mõjukamaid ajakirjanikke, kohalikke oligarhe hästi tundev Julia Mostova (51). Nädalalehe Zerkalo Nedeli peatoimetaja arvates on Prantsusmaa ja Saksamaa Donbassi probleemi lahendamisel praegu selgelt ühes paadis Venemaaga Ukraina vastu.

President Volodõmõr Zelenskõi noored nõunikud rääkisid mulle, kuidas nad tahavad jõuda oligarhidega kokkuleppele, et nad panustaksid rohkem Ukraina tulevikku. Näiteks osaleksid Donbassi ülesehitamisel jne. Kas teile ei tundu see jutt naiivne?

Kõike seda võib teha, kui sul on võimalik kasutada piitsa ja präänikut. Kui sind toetavad tugevad õiguskaitseorganid, mis on kompetentsed ja äraostmatud, siis võivad oligarhid olla nõus. Kõigele muule lisaks on nad ju ka riigi ühed suuremad tööandjad ja suurimad maksumaksjad, vaatamata kõikidel optimeerimisskeemidele.

Nad võivad omakorda vajada riigi tuge välisturgudel oma huvide lobistamisel. Peab ainult jälgima, et nad ei ületaks punaseid jooni, hüvitades seda kiirabiautode ostmisega, teenides ise samal ajal rohkem kui kogu Ukraina meditsiini aastaeelarve.

Praegu pole jõud lihtsalt võrdsed. Nemad on oma äri edendanud kompleksselt ja asjatundlikult ligi 30 aastat, aga Zelenskõi pole veel suutnud teemale läheneda sama kompleksselt ja asjatundlikult.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles