Hirve ja Gammeri firmad pääsesid kavala nipiga süüdistusest (3)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Foto: Erik Tikan

Sajandi maffiaprotsessil pääsesid kohtu alt Hubert Hirve ja Pavel Gammeri firmad Restopluss ja Emerana, mida riigiprokuratuur süüdistas kuritegelikku ühendusse kuulumises. Pääsemiseks võeti appi juba varem korduvalt prokuratuuri hanitamiseks kasutatud nipp ning kustutati süüdistatavad registrist.

Pretsedent loodi 2014. aastal, kui riigikohus mõistis õigeks ehitusfirma Facio. Ehitusfirma ja selle töötajad said möödunud kümnendi lõpus süüdistuse, et on tekitanud riigile pea miljoni euro suuruse käibemaksukahju. Keset menetlust otsustas üks ettevõtte omanik Toomas Tromp, et uurimise alla jäänud AS Facio tuleb kaheks lüüa: sündisid AS Räga ja OÜ Facio Ehitus. Esimene pidi võtma enda peale maksuvaidluse ja teine jätkas ehitamist.

Kui maa- ja ringkonnakohus mõistsid mõlemad Facio järglasfirmad maksupettuses süüdi, leidis riigikohus, et seda ei saa teha. Põhjendus oli, et kuigi uus Facio tekkis vanast Faciost, ei ole ometi tegemist sama äriühinguga, sest uus keha loodi pärast kuriteo toimepanekut. Karistuseta jäi ka Räga, kuna ettevõte oli selleks ajaks äriregistrist juba kustutatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles