Helsingist saab disainimaailma keskpunkt

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disain on kõikjal: maailma disainipealinna Helsingi lipukirjaks on disaini kaasamine argiellu.
Disain on kõikjal: maailma disainipealinna Helsingi lipukirjaks on disaini kaasamine argiellu. Foto: Valtteri Hirvonen

Uusaastaööl pühitsetakse Helsingi maailma disainipealinnaks.


Tegelikult on see austav tiitel tunnustus kogu riigile, kuigi statuudi järgi annab rahvusvaheline tööstusdisaini liitude nõukogu (International Council for Societys of Industrial Design) selle igal teisel aastal linnale, kus on disaini abil suudetud keskkonda elavdada.

Esimeseks maailma disainipealinnaks oli 2008. aastal Põhja-Itaalia tähtis kultuuri- ja tööstuslinn Torino, tunamullu aga Lõuna-Korea pealinn Soul. 2012. aasta pealinn Helsingi osutus ligemale 40 kandidaadi seast valituks tänu oma silmapaistvale disainiajaloole.

Disainipealinna tiitliga soovitakse linnu julgustada kasutama disainerite teenuseid elukeskkonna sotsiaalse, majandusliku ja kultuurilise arengu edendamiseks. Oma tunnuslausega «Avatud Helsingi – disaini lülitamine argiellu» annavad soomlased kõnekalt edasi just neid hoiakuid.

«Tänapäeval ümbritseb disain meid kõikjal: nii igapäevaseis tarbeesemeis kui haridussüsteemis, nii transpordis kui ettevõtluses, nii teaduses kui kunstis, kuni spordi ja poliitikani välja. Me kasutame disaini pidevalt,» tõdes disainipealinna Helsingi projektijuht Pekka Timonen eelseisva aasta programmi tutvustades.

Disainipealinna kõige suurejoonelisemaks projektiks on südalinnaga piirneva kolme uue mereäärse elamurajooni rajamine koos jalgrattateede, supelrandade, jahtklubide, kohvikute, parkide ja teiste puhkealadega. Kõik 50 000 uut kodu asuvad vaid mõneminutilise trammisõidu kaugusel Helsingi kesklinnast.

Intrigeerivad on ka elektritranspordile panustav linnaliikluse korralduse kava või rohelisele mõtteviisile kutsuv taimkatuste ja köögiviljapeenarde rajamise aktsioon. Samuti otsitakse disaini abil uusi vaatenurki elanikkonna vananemise ja immigratsiooni probleemide lahendamisel.

Helsingist laieneb maailma disainipealinn ka Espoosse, Vantaasse, Kauniaineni ja Lahtisse. Kokku on disainipealinna üritusi mitusada: alates spetsialistidele mõeldud konverentsidest kuni arvukate näituste ja rahvaüritusteni, millest võivad osa saada kõik, kes tuleval aastal Helsingit külastavad.

«Soome – väike rahvas, suur disain» – sellesse juhtlausesse on disainipealinna korraldajad kätkenud sõnumi Soomest kui tuhandete disainerite maast alates maailmakuulsatest Alvar ja Aino Aaltost, Eero Aarniost, Kaj Franckist, Maija Isolast, Harri Koskinenist ja Tapio Wirkkalast. Korraldajad loodavad, et disainipealinna aasta virgutab helsingilasi ja linna külalisi mõlgutama mõtteid selle üle, kuidas saaks disaini abil edendada meie kõigi elukvaliteeti.

2014. aasta disainipealinnaks on juba valitud Kaplinn.

Noppeid kalendrist
•    31. detsember – 1. jaanuar: uusaastapidu Senati väljakul, kus Helsingist saab ametlikult maailma disainipealinn.
•    Disainipealinna aasta programmis on ligi 90 disainiteemalist näitust. Eraldi on kõne all kunsti ja disaini dialoog, aga ka sotsiaalne ja ökoloogiline vastutus. Selles vallas on aasta tähtsaim näitus «INDEX: Award Exhibition».
•    Ühendus Ornamo tähistab oma sajandat sünnipäeva väljapanekuga Taidehallis. Arhitekt Tuomas Toivoneni kureeritud näitus «Tulevan perinne» küsib, milline on disaineri roll, unelmad ja vastutus aastal 2012.
•    Helsingi linnamuuseumi näitus «Made in Helsinki» viib külastaja soome disaini lätteile 18. sajandil, kust kulgetakse tänapäeva.
•    Teaduskeskuse Heureka näitus «20X0 – Matka tulevaisuuteen» tutvustab tuleviku eluolu, liiklust, tervishoidu ja säästmisviise.
•    Täpsemat programmi vaata veebilehelt wdchelsinki2012.fi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles