Kunagistel surmamõistetutel tekkis lootus vabadusele (5)

Andres Einmann
Copy
Eesti üks tuntuim eluaegne vang on Romeo Kalda, kes tappis 1996. aastal Lasnamäe politseijaoskonna komissari Mart Laane. Kaldal tekib vabanemise võimalus 2021. aastal.
Eesti üks tuntuim eluaegne vang on Romeo Kalda, kes tappis 1996. aastal Lasnamäe politseijaoskonna komissari Mart Laane. Kaldal tekib vabanemise võimalus 2021. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Peagi võib tänavatel jalutada mõni 1990. aastatel surma mõistetud ja hiljem eluaegse vanglakaristuse saanud vang, kuna seadusemuudatus andis eluks ajaks trellide taha mõistetutele võimaluse taotleda ennetähtaegset vabastamist senise 30 aasta asemel juba 25 aasta möödudes.

Seadusemuudatus nihutas mitmele 1990. aastate alguses ränga kuriteo toime pannud süüdimõistetule võimaliku vabanemise tähtaja lähemale. Sellel aastal tekkis vabanemislootus neil, kes peeti kuriteo eest kinni 1994. aastal.

Karistusseadustiku muudatus võeti riigikogus vastu tänavu 20. veebruaril, valimiste eel ning avalikkuses see suurt tähelepanu ei pälvinud. Muudatus jõustus 1. juulil.

Seadusemuudatuse algatas justiitsministeerium, tuues põhjuseks, et praegu ei saa enam pidada asjakohaseks kaalutlusi, mille alusel algne kord 20 aastat tagasi kehtestati. 1990. aastatel oli Eestis kuritegevuse tase kõrgem ning siis oli nii pikk tähtaeg õigustatud, kuid praegu on elu läinud märgatavalt turvalisemaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles