Uus projekt annab võimaluse näha rahvuslikke probleeme teise nurga alt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu detsembris alustab MTÜ Loomingukeskus Šanss koostöös DzD.ee, Postimees.ee ja Etnoweb.ee’ga projekti, mis kutsub üles uurima, milles seisneb ühe ja sama sündmuse või probleemi tajumine vene ja eesti noorte seas.

Projekti «Vaadates teise pilguga» raames toimub kümme diskussiooni, kus arutletakse temaatiliste videolõikude üle. Videoklipid valmistavad ette eesti- ja venekeelsete gümnaasiumite õpilased ning tudengid.

Iga diskussiooni raames näidatakse kaht videolõiku samal teemal. Üks videolõik valmib eestikeelse ning teine venekeelse grupi käe all. Videolõigu eesmärk on pakkuda head alust diskussiooniks etteantud teemal. Videolõikude arutelul osalevad nii meeskonnad, kes neid ette valmistasid kui ka kutsutud vaatajad. Igale diskussioonile kutsutakse ka eksperte, kes lisavad arutelule enda arvamusi, fakte ning statistilisi andmeid.

Arutlemisele tulevad kõige aktuaalsemad teemad: kas Eesti Vabariigi noortele on vene keel vajalik; kes saab paremini tööotsimisega hakkama – kas eestlane või venelane; mis on peamised põhjused, miks noored lahkuvad välismaale; mida tähendab eesti ja vene noorte jaoks 9. mai jne.

Diskussiooni peamine eesmärk on selgitada välja, mis on kahe fookusgrupi sarnasused ja erinevused ühe ja sama teema mõistmisel. Projekti peamine eesmärk on leida, kuivõrd erinevad või vastupidi, sarnased, on erinevates keeltes kõnelevate noorte arusaamad. Lisaks soovitakse mõista põhjuseid, miks on arusaamad ja arvamused vene ning eesti noortel ühesugused või vastupidised.

Diskussiooni teine etapp toimub internetis. Videolõike leiab portaalidest www.postimees.ee, rus.postimees.ee, www.dzd.ee ja etnoweb.ee. Portaalide külastajatele antakse võimalus mitte ainult vaadata videot ja väljendada enda seisukohti kommentaarides, vaid ka tutvuda eesti/vene toimetuste ajakirjanike arvamustega samal teemal.

«Tihtipeale võib kuulda, et eesti ja vene noored saavad sündmustest erinevalt aru ning nende suhtumine on samuti erinev. «Vaadates teise pilguga» aitab saada aru erinevuste sisust ning lähemalt tutvuda detailidega. Lisaks on see projekt väga huvitav – midagi sarnast pole kunagi keegi teinud,» toonitas ajakirjanikust projektijuht Maksim Volkov.

Projekti toetab Euroopa Liit, Euroopa Kolmandate Riikide Kodanike Integreerimise Fond, kultuuriministeerium ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles