Tiido: soomlased vaatavad Eestit endiselt kui väikevenda (10)

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Harri Tiido.
Harri Tiido. Foto: Tairo Lutter

Pikaaegse diplomaadikarjääriga Harri Tiido sõnul on Eesti ja Soome suhted head, kuid koostööd saaks veel parandada. Soomes elavad eestlased on tema sõnul aga liiga mugavad.

Te töötasite enne suursaadikuna Poolas, nüüd Soomes. Kuidas te kahte riiki võrdlete?

Mõnes mõttes võiks öelda, et Poola oli huvitavam, kuna seal toimus pidevalt rohkem ning Poola on üldiselt võrdlemisi huvitav koht. Ma ei tundnud varem eriti Poolat, oskasin vaid natuke poola keelt, kuna olin nõukogude ajal Poola piiri ääres kaks aastat sõjaväes.

Soome on teistsugune, rohkem valmis ja väljakujunenud. Minu jaoks oli Soome tulek huvitav, kuna mäletan Soomet 1990ndate algusest, kui tegin ajakirjanikuna tööd Soome meediale, olles ise Tallinnas. Sel ajal käisin päris tihti Soomes. Oli huvitav võrrelda Soomet 1990ndate alguses ja praegu.

Eestil on Soomega palju tihedamad suhted. Puhtalt saatkonna aspektist oli meil Poolas vähem kui sada Eesti kodanikku kogu riigi peale. Soomes on praegu kindlalt üle 50 000 eestlase ning sõltuvalt arvestusest võivad arvud ulatuda 70 000ni. Küsimus on selles, kas liigitada sinna ka need, kes käivad nädalavahetusel Eestis, ning need, kes võtsid abielludes Soome kodakondsuse.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles