Martin Mölder: kaks ühe vastu – erakondade reitingute võrdlus (1)

Martin Mölder
, politoloog
Copy
Erakondade reitingud novembris FOTO: Pm
Erakondade reitingud novembris FOTO: Pm Foto: Pm

Miks erinevad kolme erakondade toetusuuringuid läbiviivate firmade tulemused üksteisest ja mida sellest järeldada, küsib TÜ Johan Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder.

Me teame erakondade toetuse hetkeseisust praegu rohkem kui kunagi varem. Kolm küsitlusfirmat – Norstat, Kantar Emor ja Turu-uuringute AS – pakuvad meile iga kuu või iga nädal uusi reitinguid. Tulemuste selgudes läheb sageli nende raevukaks tõlgendamiseks ning iga väike kõikumine kirjutatakse viimase olulise poliitilise sündmuse kaela olenemata sellest, kas see on statistiliselt oluline või mitte. Tegelikult juhtub väga harva seda, et ühe kuu lõikes erakondade toetus oluliselt muutub. Kuid peale reitingute valesti tõlgendamise on õhus ka üks teine küsimus, mis vääriks enam tähelepanu. Nimelt näitavad need sageli väga erinevaid tulemusi.

Norstat viib küsitlusi läbi iga nädal ning avalikkusele esitatakse ennekõike nelja nädala koondtulemusi. Teiste firmade puhul on tulemused ühe kuu lõikes või kui ühe kuu jooksul on läbi viidud kaks küsitlust, esitatakse nende keskmine. Mida me siit näeme?

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles