EKRE kolmanda ministri hind oli tippametnik (53)

Copy
President Kersti Kaljulaid vabandas eile Illar Lemetti ees. «Tänase otsusega tegi Vabariigi Valitsus enda ja ühe ministri probleemist terve ühiskonna probleemi,» lausus ta. 
President Kersti Kaljulaid vabandas eile Illar Lemetti ees. «Tänase otsusega tegi Vabariigi Valitsus enda ja ühe ministri probleemist terve ühiskonna probleemi,» lausus ta. Foto: Mihkel Maripuu

President vabandas peaminister Jüri Ratase otsuse eest siduda ametnik poliitilisse pakti. Valitsus püsib ametniku lahtilaskmise hinnaga.

Peaminister Jüri Ratas vabastas eile maaeluminister Mart Järviku ametist ning täitis enne seda veel ka Järviku ühe viimastest soovidest ministrina – vabastada ametist maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti. Erinevalt peaministrist tunnistasid eile juba ka EKRE juhtliikmed, et Lemetti vabastamine oli vähemalt üks osa praeguse koalitsiooni püsimise hinnast.

Palju keerulisem oli kantsleri vallandamise sammu põhjendada peaminister Ratasel, kes üritas taandada seda küsimust juhtimisprobleemiks. Ühtegi konkreetset näidet, mida Lemetti valesti tegi, peaministril tuua ei olnud.

«Juhtimisprobleemi» tegi maatasa ka president Kersti Kaljulaid, kes tegi midagi täiesti enneolematut – ta vabandas vallandatud kantsleri ees, et riik on temaga nii käitunud. «Tänase otsusega said kõik inimesed, kes riiki – meie oma Eestit – teenivad, teada, et kui nad kaitsevad õigusriiki, lähtuvad ametnikueetikast ja oma ametivandest, juhivad tähelepanu poliitikute sigadustele, saab neist vabariigi valitsuse jaoks lihtsalt «juhtimisprobleem»,» ütles president Kaljulaid, kelle sõnul jääb talle valitsuse otsus kantsler vallandada sügavalt arusaamatuks ja vastuvõetamatuks.

Kommentaarid (53)
Copy
Tagasi üles