Harju maakohus: minister Aeg loob kohtu tööst vale pildi (10)

BNS
Copy
Harju maakohus.
Harju maakohus. Foto: Tairo Lutter

Harju maakohtu teatel kujundab justiitsminister Raivo Aeg kohtule menetlusaegade pikkust ja töökorralduse probleeme avalikult ette heites vale pilti kohtu tööst.

Reedel kohtus Harju maakohtu esimees Meelis Eerik justiitsminister Aegiga, kellega arutati ministeeriumi koostatud statistika põhjal kohtu koormust ja mahukaid kriminaalasju, teatas kohtu pressiesindaja BNS-ile. Kohtumise tulemusena teavitas minister, et algatab Harju maakohtu töökorralduse uurimiseks järelevalvemenetluse, ning avaldas kohe pärast kohtumist ka pressiteate.

Pressiteates heidab justiitsminister Harju maakohtule ette, et sissetulevate asjade arv väheneb, kuid menetlusajad pikenevad. Minister märgib ühtlasi, et statistika näitab töökorralduses probleeme. «Ometi viitab seesama statistika vastupidisele, ministeeriumi arvutuste kohaselt suureneb kriminaalasjade arv tänavu rohkem kui saja võrra ja tsiviilasjade arv 500 võrra,» sõnas Meelis Eerik.

Minister märgib, et Harju maakohtus on üldmenetluses keskmine lahendini jõudmise aeg 241 päeva, kuid jätab märkimata, et kohtutes keskmiselt on see 244 päeva. Seega lahendab Harju maakohus asju keskmisest kiiremini. Sisuliselt heidab minister Harju maakohtule ette, et tegemist on ühe kiiremini asju lahendava kohtuga.

Samuti ei ole Harju maakohtul kõige suurem vanade asjade jääk. Taas kord näitab ministeeriumi statistika, et üle saja päeva menetluses olnud kriminaalasjades on Harju maakohus neljast Eesti maakohtust teisel kohal. Aasta kestnud ja ligi kaks aastat kestnud kohtuasjades aga alles kolmandad.

«Muidugi on kohtumenetlusega seotud probleeme, sageli on nende lahendamine ka kohtu käeulatusest väljas. Aga ministeeriumi statistika põhjal etteheite tegemine Harju maakohtu kohtunikule ja kohtutöö korraldusele on ebaõiglane nii kohtunike kui ka kohtu suhtes,» rääkis Eerik. «Kuigi tavainimese arusaamas kohtuveskid jahvatavad aeglaselt, oleme üks efektiivsemaid ja kiiremaid kohtuid.»

Kohtu teatel on Raivo Aeg loonud avalikkusele ebaõige ettekujutuse Harju maakohtu tööst. Pretsedenditu järelevalve algatamise põhjus ei saa seetõttu olla õige ega tegelik.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles