«Otse Postimehest»: Kallas Reinsalule: miks te ei tee meiega paremat valitsust (30)

Copy

«Otse Postimehest» stuudios teatas välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa), et on loodud vale ettekujutus, justkui maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti vabastati ametist korruptsioonist teatamise tõttu.

«Inimeste õiglustunne sai kannatada, kirjutan sellele sada protsenti alla. Inimesed olid pahased, miks? Sest oli otsekui loodud ettekujutus selle kohta, et Lemetti vallandati selle eest, et ta esitas prokuratuurile korruptsioonikahtluse. Ma oleks esimene mees, kes võtaks plakati kätte ja läheks maaeluministeeriumi ette ja ütleks, et ainuke mees, kes ametisse jääb, on Lemetti! Kui ta oleks selle pärast vallandatud.»

Urmas Reinsalu sõnul vallandati Lemetti ametist, kuna tema koostöö ministriga ei sujunud.

«Koostöö Järviku ja Lemetti vahel ei toiminud. Tooge mulle kas või põlvepikkune poisikene Eestimaal, kes ütleks, et Järvik ja Lemetti olid üks tiim, raudrusikas Eesti maaelu ja Euroopa Liidu rahade toomisel!» sõnas minister.

Kaja Kallase sõnul toodi aga võimu säilimise nimel aus ametnik ohvriks. «Ma arvan, et see riivas inimeste õiglustunnet, et inimene andis teada, et minister ei saa oma tööga hakkama, ta püüdis seda lahendada maja sees. Ta andis teada sellest riigikantseleile, andis teada sellest prokuratuurile ja nüüd paratamatult valitsus toob selle ausa riigiametniku ohvriks, paratamatult see näib poliitilise kättemaksuna. » selgitas Kallas. 

Urmas Reinsalu heitis Lemettile ette, et ta ei tulnud valitsuse ette selgitusi jagama ja lehvitab nüüd meedias kompromiteeriva materjaliga, mis pole veel avalikuks tulnud.

«Mõned asjad panid mind ka Lemetti tegevuses veidikene kulmu kergitama. Ta andis täna selgitusi ERRis Toomas Sildamile, et on veel mingisugune kompra, mida ei ole avalikustatud. Ma kutsun üles küll, kui on veel mingisugused faktid mitte teada, siis avalikkusele see informatsioon on kasulik,» teatas Reinsalu.

Nimelt teatas Illar Lemetti täna ERRile antud intervjuus, et ta rääkis juba augustis riigisekretärile Järvikut puudutavatest olulistest asjaoludest, mis pole veel avalikkuse ette jõudnud ja eeldas, et need jõuavad riigisekretäri kaudu ka peaministrini.

«Ei ole vaja vaka all hoida neid asju, kui riigisekretär teadis, rääkigu tema ära,» julgustab Reinsalu.

Kaja Kallase sõnul ei tunne Isamaa valija enam oma erakonda ära. «Teie olete valitsuse kaalukeel, teie peaksite olema see, kes lööb selja sirgeks, ütleb, et nii ei saa. Et Isamaa on alati seisnud selle eest, et ametkond oleks sõltumatu. Isamaa on seisnud meie julgeoleku eest, kõikide nende asjade eest ja nüüd te annate kõik ära. Te annate kõik ära, teete, toetate seda, mida EKRE tahab, seda mida Keskerakond tahab, aga mida Isamaa tahab? Isamaa valija ei tunne teid ära, see kõik, mille eest te olete seisnud aastaid, seda ei ole enam näha. Te lähete ummisjalu kaitsma EKREt ja teie toetajad on kadunud. Miks te ei tule ja ei tee meiega paremat valitsust,» uuris Kaja Kallas.

«Ideaalseid valitsusi pole Eedeni aiaski,»  vastas kutse peale Urmas Reinsalu. 

President Kersti Kaljulaidi vabandamist Lemetti ees kommenteeris Reinsalu järgmiselt: «Kui inimene tunneb, et kellelegi on ülekohtuselt liiga tehtud mingi otsusega, siis  alati on põhjust vabandada, aga  kas mina oleksin vabandanud? Ei, ma ei oleks vabandanud, sellepärast et see valitsuse otsus, mis langetati, oli õiguspärane ja arusaadav.»

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles