Galerii: libedus täitis haiglad kukkujatega (1)

Agaate Antson
, reporter
Copy

Hommikused libedad ilmaolud on teinud Põhja-Eesti haiglate käed-jalad tööd täis. 

Kui eile olid libedusega hädas lõuna-eestlased, siis täna on kiilasjää vallutanud Põhja-Eesti teed ja tänavad.

Häirekeskuse pressiesindaja Sigrid Karu kinnitusel ongi enamik tänaseid kukkumise tagajärjel tekkinud traumasid registreeritud Põhja-Eestis.

«Jäsemetraumasid on üle Eesti kukkumise tagajärjel 48, neist Põhja piirkonnas 37. Peatraumasid kukkumisel on üle Eesti 28, neist Põhja piirkonnas 19. Kaela-seljatraumasid kukkumisel on üle Eesti 10, neist Põhja piirkonnas 8,» loetles Karu.

Hädas on olnud ka autojuhid. Hommikul kella 5-st kuni keskpäevani on üle Eesti toimunud juba 78 liiklusõnnetust, millest lõviosa ehk 64 on aset leidnud Põhja-Eestis. 

Postimehe fotograaf käis kohal Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonnas, kus nii mõnedki hommikused jalutajad peavad haiglast lahkuma juba kipsis käe või jalaga.

Ida-Tallinna Keskhaigla kommunikatsioonispetsialist Marko Mägi sõnul on täna olnud märkimisväärselt rohkem traumasid kui tavaliselt.

«Pöördumisi oli kella 13 seisuga 61, neist traumadega 35, mis on tavapärasest märkimisväärselt suurem traumade hulk,» ütles Mägi.

Enamikel juhtudel on tema sõnul tegu peatraumade ja küünarvarremurdudega. Tõsisemad juhtumid vajavad operatsioone, kergemate juhtumite korral peab patsient jääma kodusele ravile.

«EMOsse võiks pöörduda, kui pärast kukkumist on märgata verevalumit, turset või esineb väljakannatamatu valu. Kui valu on talutav, võib proovida koduste vahenditega hakkama saada - anda jäsemele rahu, asetada vigastatud piirkonnale külma ja toetav side,» selgitas Mägi ja lisas, et kui kukud ning enam ise liikuda ei saa, tuleb kutsuda kiirabi.

Tänaval liigeldes kutsub Mägi üles ettevaatlikkusele, sest luumurrust paranemine võtab aega vähemalt neli nädalat, tüsistuste puhul veelgi kauem.

Hommikul kodust lahkudes soovitab Mägi hinnata tänavate olukorda ning enda jalanõusid – vältida võiks kõrgeid kontsi ja libeda tallaga jalanõusid. Hea võimalus oma teekonda ohutuks muuta on osta turvanaelikud, mis pannakse jalanõu alla ja on üks odavaim ja tõhusaim võimalus libedal tänaval jalgele jääda. Vanematel inimestel ei maksa peljata kätte võtta jääotsaga keppi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles