Tasuta gripisüst ajendas eakaid vaktsineerima (1)

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Grippi haigestumie riski saab vähendada selle vastu vaktsineerides.
Grippi haigestumie riski saab vähendada selle vastu vaktsineerides. Foto: Margus Ansu

Alanud gripihooajal on kaitsesüsti saanute arv tõusul, sest selle eriti vanemaealiste seas raske kulu ja tüsistustega haiguse vastu saab nüüd hooldekodudes kukrut kergendamata vaktsineerida, kirjutab Kadri Tammepuu.

Alates sellest aastast saab Eestis üle 15-aastaseid hooldekodude elanikke tasuta gripi vastu vaktsineerida. See oli üks kahest läinud aastal tehtud muudatusest, mille eesmärk oli vaktsineerimist laiemalt kättesaadavaks teha. Teine samm selle poole oli lubada inimestel oma raha eest apteegist gripisüsti saada.

Gripivastases vaktsineerimises on Eesti aastaid Euroopa Liidu riikide seas jäänud viimaseks. Eelmisel aastal kasvas meil aga gripisüsti saanute hulk peaaegu kaks korda, jõudis seitsme protsendini elanikkonnast ja vahe eesolijatega vähenes. Sel aastal võiksime kinni püüda Läti ja Poola, kus gripisüsti saanute määr jääb kümne protsendi kanti.

Teiste riikide praktika näitab, et mida mugavamaks ja lihtsamaks inimesele vaktsineerimine tehakse, seda kindlamalt ta kaitsesüsti teha laseb.

Hooldekodude elanikke puudutaval muudatusel on suur mõju: seal elatakse teadagi pead-jalad koos ja lahti pääsenud gripiviirus levib jõudsalt. Samuti kulgeb eakamatel gripp keskmisest ohtlikumalt ja sagedamini tuleb ette tüsistusi, näiteks kopsupõletikku, millest jagu saamiseks satub patsient tihti haiglaravile. Eelmisel aastal vajas Eestis gripi tõttu haiglaravi 1662 inimest, neist intensiivravi osakonnas 130.

Nõrgemad on kaitstud, kui kogukond on vaktsineeritud

Teisalt kaitseb gripisüst eakat vähem, sest nii vanusega seotud nõrgem immuunsüsteem kui osa krooniliste haiguste ravimeid takistavad tal immuunsuse teket. Seda tähtsam on gripi leviku piiramiseks vaktsineerida võimalikult palju eakaid, nende hooldajaid, lähedasi ja sõpru.

Eestis tegutseb umbes 200 üld- ja erihooldekodu, kus elab ligi 11 000 inimest. Haigekassa esmatasandi teenuse osakonna spetsialisti Mari Kalbini sõnul hankisid nad sügise hakul hooldekodude elanikele 9000 doosi vaktsiini. «20. novembri seisuga oli välja läinud 8152 doosi ja vaktsineeritud 4595 inimest. Suur vahe võib tulla sellest, et kõik perearstid ei ole haigekassale veel arveid esitanud,» rääkis Kalbin. Täpne vaktsineeritute arv selgub uue aasta alguses, kuid praegu on teada, et osa eakate tervis polnud oktoobris hooldekodudes tehtud vaktsineerimiste ajal küllalt hea, et gripisüsti saada, ja teine osa loobus pakutud võimalusest ise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles