Graafikud ⟩ Kellele jagasid erakonnad katuseraha? (5)

Copy
Sularaha.
Sularaha. Foto: Arvo Meeks

Valitsus jagas järgmise aasta riigieelarvest laiali regionaalseid investeeringuid ehk niinimetatud katuseraha. Vaata graafikust, kuidas see jagunes. 

Erakonnad jagasid kokku 4,2 miljonit eurot katuserahasid, millest Keskerakond annab ära 1,6 miljonit, Isamaa ja EKRE 1,2 miljonit ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 200 000 eurot. 

Sotsiaaldemokraatide (SDE) kõige suurem toetus 15 000 eurot läheb rahvusvahelise korvpalliturniiri Tallinn Open 2020 koraldamise toetamiseks. Erakond annab ka kõikidest teistest välja kõige väiksema summa, 2000 eurot Viljandi Pensionäride Liidule. SDE raha jaguneb 38 saaja vahel ning keskmine summa on 5263 eurot.

 

Keskerakond toetab Haabersti linnaosa 115 000 euroga, et sinna ehitataks sportimise ja vaba aja ala. Erakond saadab 50 000 eurot Ida-Virumaale Narvas asuvasse Moskva õigeusu kiriku Issanda ülestõusmise peakiriku koguduse heategevusliku söökla korrastamiseks. Narvas saavad ka kuus lasteaeda toetust, igale lasteaiale 6000 eurot. MTÜ Ravikanep saab erakonnalt 5000 eurot tegevustoetuseks. Keskerakonna katuseraha saajaid on 181 ning keskmine toetussumma on 8840 eurot. Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu ütles, et katuserahade jagamisel tegi fraktsioon ühise otsuse ning konkreetset aega, kaua valiku tegemine kestis, on erakonnal raske määratleda.

 

Isamaa erakond soovib toetada MTÜ Civitast 15 000 euroga, et nad Eesti kaitsevõimest ja -tahtest jutustavaid dokumentaalfilme toodaksid. 40 000 eurot, mis on erakonna kõige suurem summa katuseraha jagamisest, läheb Paide Muusika- ja Teatrimaja hoone parandamiseks. Paide teatril algas sellest sügisest teine hooaeg. Erakond tõttab appi ka Viljandi vallavalitsuse Ennuksemäe metsavendade punkri taastamisel ning annab neile 9000 eurot. Lisaks saab erakonnalt Tokyo olümpiamängudeks ettevalmistustoetust Rasmus Mägi ja seda summas 6000 eurot. Isamaa katuseraha saajaid on 143 ning keskmine Isamaa summa on 8392 eurot.

 

EKRE toetab 50 000 euroga MTÜ Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingut, millega nad saavad endale osta insuliinipumpasid ja muid tarvikuid. Sama summa saab ka MTÜ Miikaeli Ühendus Kohila mõisakool ja see läheks nende tegevuse toetuseks. Lisaks toetab erakond MTÜ Järva Jahilasketiiru, põhjendades, et see on põhikirjaliste eesmärkide saavutamiseks. Järva jahilasketiiru toetavad nad 13 000 euroga. EKRE katuseraha saajaid on 121 ning keskmine eraldatav summa on 9917 eurot.

 

Reformierakonna fraktsioon otsustas katuserahast loobuda. «Nii nagu eelnevatel aastatel oleme Reformierakonnas otsustanud valitsuse rahajagamisega mitte kaasa minna ning fraktsioonina katuserahadest loobuda,» selgitas Reformierakonna esimees Kaja Kallas Postimehele. «Olukorras, kus riigieelarve on miinuses, rahaasjad korrast ära ning väga mitmed riigile olulised investeeringud on ära jäetud või edasi lükatud, on valitsuspoliitikute poolt endale kommiraha võtmine äärmiselt vastutustundetu,» lisas ta. «Meie arvates on vale, et Riigikogu saab riigieelarvet mõjutada ainult valitsuse poolt pakutud kommiraha raames. Oleme taas teinud riigieelarvele terve rea sisulisi muudatusettepanekuid koos katteallikatega, mis muudaksid Eestis elu paremaks ja lahendaksid Eesti ees seisvaid probleeme,» selgitas Kallas, miks nad erakond loobus. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles