Tumedad laigud vahtralehtedel – ohtlik seenhaigus või hea märk?

Copy
Seenhaigus vahtra-pigilaik ilmub tavaliselt sügisel enne lehtede mahavarisemist ning kahju see vahtrale ei tekita.
Seenhaigus vahtra-pigilaik ilmub tavaliselt sügisel enne lehtede mahavarisemist ning kahju see vahtrale ei tekita. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Aiandushuvilistele sügisel muret valmistanud suured pigimustad laigud vahtralehtedel tähendavad küll, et puul on seenhaigus, kuid selle olemasolu näitab tegelikult õhu puhtust ja puule kahju ei tekita.

Sügisel postiti Facebooki gruppi „Aiaelu” sõnumeid, kus kurdeti, et kõik vahtralehed on täpilised. Selliseid lehti märgati üle Eesti, Aegviidust Abrukani ning arutati, mis seda põhjustada võib.

Keskkonnaagentuuri metsaosakonna peaspetsialisti Heino Õunapi sõnul on tegu vahtra-pigilaiguga. Seenhaigus ilmub tavaliselt sügisel enne lehtede mahavarisemist. „Kahju see vahtrale ei tekita. Puu on haigusega kohanenud, sest koos on eksisteeritud juba miljoneid aastaid,” ütles ta.

Mükoloogiaprofessor Urmas Kõljalg sõnas, et seenhaigus näitab õhu puhtust. Näiteks ei kannata seen vääveldioksiidi ning tööstuspiirkondades on laigulisi puulehti peaaegu võimatu leida. „Seenhaigus on õhusaaste vastand. Metsades on pigilaikusid ikka näha ja Tartuski siin-seal on,” lausus ta.

Seen moodustab vahtralehtedel eoseid ja seal areneb ringikujuline niidistik, mis on lõpuks musta laiguna hästi näha.

Tartu Ülikooli botaanika osakonna juhataja Meelis Pärtel rääkis, et nagu inimestel leidub ka puudel kasulikke baktereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles