EKRE saab meelepärase kantsleri ametisse panna (26)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Ehkki riigil on tippjuhtide valikukomisjon, saab EKRE uue maaeluministeeriumi kantsleri otsustada ka suletud uste taga. Fraktsiooni esimees Siim Pohlak (pildil) usub, et ministrikandidaat tehakse teatavaks järgmisel nädalal.
Ehkki riigil on tippjuhtide valikukomisjon, saab EKRE uue maaeluministeeriumi kantsleri otsustada ka suletud uste taga. Fraktsiooni esimees Siim Pohlak (pildil) usub, et ministrikandidaat tehakse teatavaks järgmisel nädalal. Foto: Remo Tõnismäe

Maaeluministri portfell annab EKRE uuele ministrile mõjuka rolli ministeeriumi kantsleri ametisse nimetamisel. Uue kantsleri leidmiseks on peamiselt kaks varianti: kas minister esitab kandidaadi või korraldatakse avalik konkurss.

Et EKRE kaalub tõsiselt esimest varianti, viitas EKRE juht siseminister Mart Helme esmaspäeval, kui teatas, et erakonnal on nii uus ministri- kui ka kantslerikandidaat olemas. Üldjuhul valitakse tippametnikke avaliku konkursi teel.

Ministri ettepanek

Helme avalduse taustal saab selgemaks seegi, miks oli Järviku lahkumisel valitsusest EKRE tingimuseks ka Lemetti lahkumine ministeeriumist, mis välistas viimase jätkamise uue ministri käe all. Mäletatavasti kinnitas valitsus Lemetti ametisse aastal 2016 toonase maaeluministri Urmas Kruuse (Reformierakond) ettepanekul. Praegune olukord võimaldab EKRE uuel ministril aga oma ettepaneku teha. «Uus minister ei pea hakkama esimesest tööpäevast peale sõda pidama kantsleri ja mõnede teiste kõrgemate ametnikega,» on Helme selgitanud.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles