Advendiaeg nõuab pidulikku rooga: kuidas teha piparkoogi-parti? 

Britt Rosen
Copy
Glögised pardikoivad pastinaagi ja hapukapsasalatiga.
Glögised pardikoivad pastinaagi ja hapukapsasalatiga. Foto: Konstantin Sednev

Kui advendiaeg käes, on paslik hakata kööki tasahilju jõulusemaid vürtse ja aroome tooma. «Ka pardirooga võib vabalt glögis küpsetada,» soovitab Tallinna toidumessil end aasta kokaks ning parimaks kalafileerijaks võistelnud Cätlyn Priks, kelle igapäevatöö kulgeb Eesti maitsetele pühendunud restoranis Juur.

Nelk, apelsinikoor ja klassikalise puljongi asemel kaneeline-mustasõstrane glögi, nimetab Juure kokk Cätlyn Priks mõned komponendid, millega ta pardikoibadele kolmetunnisel küpsemisel talvisema ja jõulusema maitserüü annab. Ülejäänu, mis ta küpsetamisleeme sisse paneb, kõlab juba tuttavlikumalt: sibul, punavein, külmutatud kirsid, tüümian, loorber, piprad. Muidugi leidub ka retsepte, kus talvisemat sädet lisatakse näiteks jõhvikate või piparkoogimaitseainega, lisab ta.

Miks pühadeootuses just parti proovida? «Pardikoibadega on keeruline alt minna. Eriti, kui need küpsevad ahjuvormis vedelikuga kaetult. Ja kuumust ei lasta liiga kõrgele tõusta,» põhjendab toidumessil Eesti Peakokkade Ühenduse korraldatud Aasta koka võistluse võitnud Priks. Pealegi on part ka meil talvel üldse ja pühadetoiduna üha rohkem laual, olles sealihale ja verivorstidele hea vaheldus.

Lisanditeks soovitab ta pardi kõrvale klassikat: ahjupastinaaki ja/või pastinaagipüreed ja hapukapsasalatit, millele juuresolevas retseptis annab erilise maitsenoodi marineeritud sibul. Samuti sobivad tema sõnul pardiliha kaaslaseks hästi ahjupeet või peedikreem, pohla- või kirsimoos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles