POLAARNE SIIDITEE. Saamid kardavad Arktika arendusest traditsioonilise eluviisi hukku

Margus Parts
, toimetaja, Kirkenes-Helsingi-Tallinn
Copy
Saami sümboolikaga märgistatud kivi Kirkenesi kaubanduskeskuse juures on meeldetuletus, et see siin on saamide maa.
Saami sümboolikaga märgistatud kivi Kirkenesi kaubanduskeskuse juures on meeldetuletus, et see siin on saamide maa. Foto: Margus Parts

Kes on kunagi sõitnud rongis, mis ajab alla raudteele sattunud metslooma, teab, et loom jahvatatakse lihtsalt kontide krõbinal puruks. Kui meil on metsloomade hukkumine pelgalt statistika, siis saamidele on põhjapõdrad ellujäämise küsimus.

Põhjapõdrad elavad vastavalt aastaaegade rütmile – suvel liigub kari põhjapoolsetele karjamaadele, talvel tagasi lõunasse. Need mustrid on hakanud kliimamuutuste tõttu muutuma – talve tulek on lükkunud edasi novembrisse-detsembrisse ning stabiilne pakane on asendunud sulaperioodidega, mis raskendab põhjapõtrade liikumist ja toidu leidmist.

Kirkenesi piirkonna ja Peter Vesterbacka ettevõtte FinEst Bay Area Development arendajad on pakkunud rändluse hõlbustamiseks välja kõikvõimalikke lahendusi, muuhulgas raudteelõikude rajamist mitmekümne meetri kõrgustele viaduktidele ning tunnelite puurimist Lapimaa järvede alla. Kuid põdrakasvatajate sõnul ei ohusta rongid loomi ainult füüsiliselt: nende vibratsioon hirmutab tundlikke põhjapõtru juba kaugemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles