Kollektsionäärid peavad enda sõjatehnika registreerima

BNS
Copy
Vabadusvõitluse muuseum. Pilt on illustreeriv.
Vabadusvõitluse muuseum. Pilt on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents

Eramuuseumid ja kollektsionäärid, kelle valduses on sõjatehnika, peavad selle registreerima muuseumite infosüsteemis - nii on kirjas relvaseaduse muudatusettepanekutes, vahendas pühapäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Kogude omanikud pelgavad, et kasutuskõlblik tehnika, kaasa arvatud tankid, tuleb ära rikkuda.

Sõjaaegne tank on põnev vaatamisväärsus, eriti kui see liigub. Sõjamasinaid on Eestis kasutatud ajaloo taasesitamise etendustel, filmivõtetel või telesaadetes.

«Eestis on viis tanki eramuuseumites ja ainult kaks nendest liigub. Nüüd on kolmas - me restaureerime ära, hakkab samuti liikuma,» rääkis sõjaajaloo klubi Otsing juhatuse liige Igor Sedunov.

Osa tankidest kuuluvad erakogudesse. Relvaseaduse eelnõu sätestab, et need peavad registreeruma muuseumiks, et omada sõjarelvi.

«Uus eelnõu annab võimaluse ka eramuuseumitel saada võrdväärseks riigimuuseumitega ning hoiustada ka tulevikus sõjatehnikat ja muid sõjarelvi,» selgitas siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna nõunik Sven Põierpaas.

Siseministeerium lubab, et koostöös iga ajaloolise koguga, kel on aasta aega oma sõjatehnika muuseumide infosüsteemis registreerida, leitakse individuaalne lahendus sõjatehnika ohutuks väljapanekuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles