Leedu välisminister: väikeriigid võivad anda NATOs lisaväärtust, aga ka asju ära rikkuda (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Leedu välisminister Linas Linkevičius arutas Tallinnas julgeoleku- ja regionaalseid küsimusi ning kohtus lisaks Eesti kolleegidele ka oma Ukraina ametikaaslasega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius arutas Tallinnas julgeoleku- ja regionaalseid küsimusi ning kohtus lisaks Eesti kolleegidele ka oma Ukraina ametikaaslasega. Foto: Mihkel Maripuu

Leedu välisminister Linas Linkevičius (58) soovitab NATO võimaliku ajusurma üle juurdlemise asemel riikidel keskenduda oma kohustuste täitmisele, sest allianss on keerulised ajad alati üle elanud ning meie piirkonna julgeoleku tagamisel ei ole praegu põhjust kahelda ei ühenduse ega USA panuses.

Üha rohkem räägitakse, et Ameerika Ühendriigid ei suhtu oma rolli alliansis enam tõsiselt, kuid samal ajal on nende panus Balti riikides kasvanud. Kuidas näete teie Ühendriikide positsiooni NATOs?

Minu arusaam on väga selge: vaadakem arve, jalajälge, kohalolu. Midagi sellist pole vähemalt Leedus kunagi olnud. Näiteks nüüd tõid nad kuni järgmise kevadeni kohale 500 sõdurit, Abramsi tankid, Bradley jalaväe lahingumasinad. Nad osalevad õppustel koos NATO eelpaigutatud üksustega (Enhanced Forward Presence ehk eFP – toim), mis viibivad ka Eestis, Lätis ja Poolas.

Nagu öeldud, olgem tõsised ja realistlikud. Ameeriklased annavad oma panuse ja minu sõnum on sama, mis eelmise küsimuse puhul: parim on, kui keskendume sellele, mida meil tuleb teha, ja teeme seda õigel tasemel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles