Üllar Saaremäe: alla 21-aastasele kärakat keelata on jabur (15)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Üllar Saaremäe.
Üllar Saaremäe. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Riigikogus küpsevasse ideesse keelata alkoholi müük alla 21-aastastele tuleks suhtuda huumoriga, sest tegemist on jabura ideega, leiab riigikogu Isamaa fraktsiooni liige, näitleja Üllar Saaremäe.

Teatavasti tahab riigikogu rahvastikukriisi lahendamise probleemkomisjon saata fraktsioonidele ettepaneku, mille kohaselt tuleks taas kehtestada alkoholimüügi keeld alla 21-aastastele isikutele. Praegu saab kangemat kraami osta alates 18. eluaastast.

Üllar Saaremäe märkis «Ringvaates», et esialgu on siiski tegemist vaid komisjoni mõttelennuga, mis pole veel kuhugi jõudnud ning arutada võib mida tahes.

«Kui me mõtleme kasvõi selle peale, et meil on 18-aastane, kes on nimetatud täisealiseks, kes võib pärast seda ilma vanemate käest küsimata lapsi teha, abielluda – siis kas pulmaviinad peab ikka isa ostma? «Minu meelest on see päris jabur, mis praegu toimub,» arvas ta.

Saaremäe tõi näiteks, et kui Eestis võib juba 16-aastaselt valida kohalikku omavalitsust ehk teha olulisi otsuseid, õige pea võib valida ka riigikogu 16-aastasena, aga kangemat kraami võib osta alles 21-aastaselt, siis läheb see mõtteviis küll «täiesti teise kanti».

Saaremäe sõnul poleks ta üllatunud, kui alkomüügi piirangu ettepaneku taga oleksid sotsiaaldemokraadid, aga ideega on välja tulnud Isamaa koalitsioonipartner EKRE eesotsas Jaak Valgega. «Mõtlesin, et rahvas koos tootjatega kinkis Jevgenile (sotside endine esimees Jevgeni Ossinovski) Ossinovski viina, siis mida õieti Jaak (Valge) tahab. Valge viin on ju olemas. Valge vein samamoodi,» viskas saatekülaline nalja.

Saaremäe mõistab, et noorte tervise eest tuleb seista, aga kui kaua inimene on siis noor, tõstatas ta küsimuse ja viitas eespool toodud näidetele.

Küsimusele, kuidas Saaremäe poeg suhtub alkomüügi piirangutesse, vastas saatekülaline, et noortele oli viinavõtmine omane pigem nõukogude ajal. Ka teatris pole enam napsuvõtmine kombeks, nagu kümneid aastaid tagasi, tõi Saaremäe võrdluse talle tuttavast valdkonnast. «Mõnikord olen kahetsenud, et pärast etendust ei saa maha istuda ja väikse brändi taga mööda läinud etendust arutada,» tunnistas ta.

«Ma arvan, et sellesse tuleb suhtuda suure huumoriga,» ütles Saaremäe ning lubas noortele alkoholi müüki piirava eelnõu tekkimise korral riigikogus punast nuppu vajutada.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles