Aimar Altosaar: kohtadest, kus vanadel meestel on hea

Aimar Altosaar
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Aimar Altosaar.
Aimar Altosaar. Foto: Eero Vabamägi

Vanad mehed on rahvuslik vara nagu vanad naisedki. Kui vanu inimesi on palju ning nende elukvaliteet kõrge, püsib ühiskond tervikuna heal järjel ning kõik inimesed tunnevad end hästi.

Vastupidisel juhul – kui vanade osakaal on väike ning needki virelevad – on kogu ühiskond stressis ning ka noored kipuvad sellistest kohtadest lahkuma. Süvenemata siin põhjuslikesse seostesse, võib igaüks maailmapraktika põhjal veenduda, et nii see on.

Väga paljusid eesti mehi rõhub mahajäetuse ja tõrjutuse tunne. Mehed elavad naistest keskmiselt üheksa aastat vähem, mille üks põhjus on kahtlemata üksildustundest tingitud stress ja depressioon. Postimehes ilmus 28. augustil statistika, mille kohaselt on enesetapud kõige sagedasemad üle 60-aastaste meeste hulgas. Kuigi eakaid üksikuid naisi on meestest tunduvalt rohkem, tunnevad mehed end üksildasemana ning sotsiaalse staatuse ja eesmärgipärase tegevuse kaotamine mõjub neile palju laastavamalt. Enamasti lisandub sellele meeste väiksem sotsiaalne aktiivsus ja suhtlemisvalmidus, mistõttu on neil raskem üksindusest välja tulla.

Omaette probleemiks on kujunenud omavalitsuste korraldatud päeva- ja vaba aja keskuste tegevus, mille eestvedajateks on naised, kes ei mõista meeste vajadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles