Ilves: moraalse kompassi puudumine tekitab muret

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi valimispidu hotellis Radisson. Juttu ajavad Indrek Raudne ja Ken-Marti Vaher, neid kuulab Juhan Parts.
IRLi valimispidu hotellis Radisson. Juttu ajavad Indrek Raudne ja Ken-Marti Vaher, neid kuulab Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves leidis, et sisemise moraalse kompassi, et mis on lubatud ja mis pole sobiv, mida ei peaks tegema, selle puudumine on üsna murettekitav.

«Peame palju rohkem keskenduma eetikale, kui oleme seni teinud, meil on selline arusaam, laiem kui JOKK-fenomen, et seni, kuni see, mida ma olen teinud, ei ole kriminaalselt karistatav ja kohtulikult tõestatav, ei ole mingit probleemi,» kirjeldas riigipea ETV aastalõpuintervjuus, vahendas ERR Uudised.

«See peab olema sisemine asi, me ei saa piirduda sellega, et korrektne käitumine on see, milline ülikond on sul seljas ja kas on õiget värvi kingad, etikett on loodud selleks, et vähendada konflikte, mitte neid tekitada, aga kui on hoiak, et seni, kuni teen seda etiketiraamatute järgi, on kõik korras, siis meil tekivad sellised probleemid,» leidis president.

«Puudus on pigem eetilisest kompassist ja arusaamast, et enamik lubamatuid asju ei ole seaduses kirjas, seaduses on kirja pandud kõige ekstreemsemad näited, aga inimeste petmine mitte rahaliste vahenditega, vaid muul viisil, on lihtsalt ebaeetiline, sa ei lähe selle eest vangi, aga see on sama liiki halb käitumine kui on rahaliselt kellegi petmine,» meenutas Ilves.

«Kui vaadata neid skandaale, siis nad on, ma usun, väga paljusid pannud mõtlema, kuidas paremini käituda ja kuidas kasvatada oma lapsi nii, et nemad nii ei tee,» uskus riigipea.

«Teisalt on see olnud väga positiivse, puhastava mõjuga, palju parem on, et me teame nüüd neist asjadest, kui et me ei teaks. Usun, et oli kainestav näha, et ennast eriti eetilise ja puhtana näidanud inimeste, kes tegelikult seaduse mõttes ei ole midagi valesti teinud, käitumine jätab palju soovida,» nentis president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles